30/12/2021

Diputats, és hora de deixondir-se

2 min

LA NOSTÀLGIA és una dolença causada per un enyorament; qualsevol entusiasta de la vida parlamentària la pateix des de fa uns anys i, cada vegada, d’una manera més acusada. És veritat que és un fenomen que apareix amb l’edat, perquè sense haver conegut res millor no es pot trobar res a faltar; ara bé, les sessions plenàries actuals provoquen una certa malenconia.

Qui en té la culpa? Probablement tots un poc. El Congrés dels Diputats s’ha convertit en un tancat de crispació en el qual juguen a veure qui la diu més grossa per tenir vint segons de glòria a la televisió i a les xarxes. Al Parlament de les Balears, en canvi, li manca una injecció de vitalitat; està totalment adormit.

Parlament, segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, és una assemblea de gent que delibera i que exerceix el poder legislatiu en els estats, les nacions, les regions, etc., constitucionals. Ho fa realment el de les Illes?

El PP no arriba a trobar el to per fer una bona oposició, Vox posa el play al seu disc retxat i Ciutadans i El Pi, tot i que són propositius, tenen el pes que tenen (sense oblidar els guirigalls interns). 

La manca d’una oposició forta fa que els grups parlamentaris que donen suport al Govern visquin com reis. Governar no els eximeix de presentar iniciatives, són mers executors del que es dicta des del Consolat. I què dir de l’abús dels decrets del Pacte? Això no fa més que minvar la capacitat de maniobra dels diputats. Des de l’executiu és molt més còmode tenir-ho tot controlat des del Govern, però no s’hi val en una democràcia parlamentària. Els primers que s’haurien de deixondir són ells i reivindicar el seu paper davant Francina Armengol. No es tracta de marcar el pas com fa Més per Menorca en els seus temes, però que reviscolin el debat i deixin de fer d’escut de defensa governamental.

stats