07/04/2023

És tan danès...

2 min

“Som un país petit que no ocupa gaire espai al mapa, i tot i així la nostra arquitectura i el nostre disseny són tan forts i distintius que l’etiqueta «Fabricat a Dinamarca» és un senyal de qualitat innegable”.

Sota el títol “És tan danès…”, el BLOX, centre d’arquitectura, disseny i desenvolupament urbà sostenible de Copenhaguen, dona la benvinguda als visitants a l’exposició que mostra l’excel·lència en la capacitat constructiva d’espais i eines d’un país que, encara avui, no arriba als sis milions d’habitants, i que es prepara per acollir el congrés mundial d’arquitectes, que el 2026 vindrà a Barcelona.

“És tan danès…” no sona petulant, sinó que és una manera natural i merescuda de resumir aquella impressió que causa la funcionalitat, la racionalitat i l’elegància en la creativitat danesa, i amb aquell punt just d’autoestima. A Dinamarca, si se sent una olor, no és de podrit, precisament, sinó d’equitat social i d’un acusat sentit de la responsabilitat col·lectiva en el manteniment de l’estat del benestar i la seguretat, com exemplifiquen la quantitat de bicicletes aparcades al carrer sense lligar.

Parelles joves, ben bé deu anys més joves que les nostres, passegen embarassos i cotxets, amb la tranquil·litat que no els faltarà l’ajuda de l’estat per disposar d’un pis assequible, i en tot el recorregut vital dels fills fins a l’edat de l’emancipació, inclosa la matrícula universitària, que estarà finançada amb diners públics. El resultat és una societat tan segura d’ella mateixa que, en comptes de limitar-se a conservar el que té, no para de preguntar-se com haurà d’encarar un futur de canvi climàtic i inestabilitat internacional. És tan danès i fa tanta enveja.

stats