FORABROMES
Opinió 10/01/2020

El Crist d’Utrera i les nostres festes

i
Cristina Ros
2 min

EL 2010, el fotògraf Alberto García-Alix exposà al museu Es Baluard un retrat de Fernando Estrella, nu, amb el penis amagat entre les cames, fet al soterrani del bar Flexas: Estrella. Vint anys després. Feia referència a les dues dècades que havien passat des que el mateix García-Alix li va fer una primera foto, el 1988, en què n’Estrella era presentat com el Crist d’Utrera, que així va batiar l’obra el fotògraf. Per aquells anys de finals dels 80, n’Estrella ja estava ben lligat a Palma. Amb Toni Socias, havia creat Peor Impossible, havia descobert i integrat al grup Rossy de Palma, entre molts altres que significaven una incipient revolució social. A més, en aquell temps, Fernando Estrella ja encapçalava a Ciutat les primeres, però gens tímides, reivindicacions públiques a favor dels drets d’homosexuals i lesbianes. Més tard, però durant molts anys, va ser l’ànima de la cuina del Flexas, i ja sabem tots què ha significat el Flexas per a l’animació de Palma.

Aquest divendres, després de saber-se que Fernando Estrella serà el pregoner de les ja molt properes festes de Sant Sebastià, una decisió que correspon a l’equip de govern de Cort, el grup municipal d’extrema dreta Vox ha emès un comunicat en el qual diu que l’Ajuntament desvaria, que organitza una festa sectària i que el pregoner elegit “no és una persona que representi els ciutadans de Palma”. “L’elecció és fins i tot ofensiva per a algunes persones i de mal gust”, conclou Vox. Tampoc no hi donarem gaire més importància perquè no ens sorprèn gens ni mica. La ultradreta ens hauria deixat bocabadats si hagués aplaudit la figura d’un pregoner que ha estat un gran dinamitzador cultural de Ciutat i un incansable lluitador pels drets d’un col·lectiu, l’LGTBI, que gairebé tothom reconeix excepte Vox. Qui és sectari?

Resulta curiós, tornant al retrat amb el qual començava aquestes línies, que García-Alix immortalitzàs n’Estrella com el Crist d’Utrera, que fins i tot les persones no religioses sabem que és el Crist que, per a la tradició, representa el moment abans de morir crucificat, quan diu allò de “Pare, perdona’ls perquè no saben què fan”. Això, sense connotacions religioses, en referència al posicionament de n’Estrella en el retrat d’Alix, prenia i pren també significació.

Així les coses, i en cap cas pel que hagi pogut manifestar el sens dubte sectari Vox, una celebra l’elecció de Fernando Estrella com a pregoner de Sant Sebastià 2020. Una altra cosa és que pensi, i insisteixi, que l’elecció d’un pregoner, de qui sigui, no dona identitat a unes festes que n’estan mancades, d’identitat. Encara esperam que les festes de Palma siguin qualque cosa més que una revetla anodina. Fa tants d’anys que ho esperam, que per això mateix varen néixer i s’han consolidat les celebracions alternatives sorgides del si de col·lectius ciutadans. Abans de Sant Sebastià, ens ho recorden cada any les de Sant Antoni, que haurien de servir de model per entendre que les festes més autèntiques són aquelles amb les quals un poble se sent culturalment identificat.

stats