18/02/2022

El català, la selectivitat de Prohens

2 min

El PP de les Illes té una oportunitat d’or per demostrar que no té res a veure amb Vox. El dia D serà el dimarts 22 durant la votació del projecte de llei d’educació. Allà és on realment se li podrà veure el llautó.

Des de fa mesos el conseller d’Educació, Martí March, intenta (sense gaire èxit, sembla) convèncer la líder popular, Marga Prohens, que com a mínim s’abstinguin a l’hora de votar l’article que fa referència a la vehicularitat del català i el castellà a les aules i al gruix de la llei.

El més intel·ligent pels populars seria treure pit i presumir pel fet que les dues normes en què es fonamenta el redactat venen dels seus governs: la Llei de normalització lingüística de Cañellas i el Decret de mínims de l’època Matas. Per què el PP fica la banya a dur el 25% de castellà a la llei si les Balears no tenen la immersió lingüística de Catalunya?

Sap perfectament, o hauria de saber, que aquesta batalla només la pot perdre. Primer, perquè no té majoria per aprovar-la, i segon, perquè si un dia tornen a governar supòs que no seran tan rucs de travelar amb la mateixa pedra que els va treure del Consolat. Varen sortir per la porta de darrere per la falta de respecte a la llengua pròpia! El Pacte no té cap problema a admetre que el PP ha fet bona feina amb la tramitació de la llei. Per què no demostrar-ho a la votació i, de passada, bravejar que és possible consolidar el català a les escoles perquè ells hi posaren les bases? Potser pensen que queden poc patriotes davant Vox? O per no donar un altre disgust a Pablo Casado? Esperem que la cúpula illenca sigui conscient que ja no val la pena quedar bé amb Génova, sobretot després del serial de Madrid. De fet, Prohens ja no en diu res, del concepte de llibertat d’Ayuso que tant pregonava. I de Casado, ni piu. Ha d’estudiar bé tots els escenaris si vol passar la prova del lideratge, marcar perfil propi i ser coherent amb l’herència rebuda. 

stats