09/04/2021

Abocats a un nou model turístic

2 min

PalmaFeia anys que una part més que significativa de la societat balear veia imprescindible planificar el canvi i començar el camí cap a un nou model turístic. També cap a un nou model socioeconòmic, però el turisme és el tema més urgent, ara que ja tots els agents del sector parlen de last minute i de la volatilitat de les reserves per a la temporada que hauria d’estar a punt de començar. Cal ser molt conscients que la transformació necessària, imprescindible, ja no la lideraran les polítiques, ni els touroperadors, ni els hotelers, ni els agents de cap mena, ni l’oferta complementària, ni els treballadors, cap d’ells podrà situar-se al capdavant de les estratègies. Des d’enguany i segurament en els propers anys, el model turístic el dissenyarà la realitat social i sanitària. Ens agradi o no, les societats turístiques hauríem de funcionar ja amb uns paràmetres nous –o no tan nous, però que de moment hi havia reticència d’implantar. Estam abocats a un nou model turístic. És aquí i s’està imposant. Ja no hi ha altre remei que afrontar-lo i planificar com s’ha de fer per gestionar els canvis inevitables de la millor manera possible.

Els efectes de la pandèmia del covid-19 sobre el turisme han estat tan devastadors com massa sovint ha estat devastador l’efecte del turisme sobre el territori. El canvi es demanava des de tota mena d’associacions ecologistes, des de les formacions polítiques amb més consciència verda –tot i que després el poder les fes despistar dels seus posicionaments inicials– i des de bona part de la societat civil.

La pandèmia força i forçarà encara més un canvi cap a models turístics més sostenibles, menys massificats, menys depredadors. Malgrat que encara està per definir en detall aquest nou model turístic –i sorprèn que no hi hagi una planificació clara i concreta quan és el motor econòmic principal del país–, allò que es veu venir és que el turisme serà més individualitzat, serà menys previsible, anirà més per lliure i segurament serà més tranquil i cercarà establiments més petits, almanco a curt i mitjan termini. Potser també serà un turisme més especialitzat: el de qui combina treball online i els viatges, el de qui fa esport o el de qui cerca una casa per a un projecte familiar o laboral col·lectiu. Tot això s’haurà de gestionar. I convindria agafar-ne les regnes per dos motius sobretot: un, perquè si ho feim bé, aquest canvi ens convé de totes totes; i l’altre, perquè gestionant-ho amb diligència eliminarem més aviat la precarietat i la incertesa laboral que pateixen desenes de milers de famílies a les Balears. 

stats