L’EDITORIAL

Més d’hora que tard, hem de fer una aposta ferma pel sector agrari

El camp és un dels nostres principals valors i massa sovint el menystenim a favor de la costa i del sòl urbanitzat. Foravila és la unitat que ens vincula, el camí cap a totes bandes, l’espai de la sostenibilitat, i per això, de la seva conservació i productivitat, en depèn en bona mesura el futur d’aquestes Illes. No només no ho hauríem d’oblidar, sinó que urgeix una implicació de tota la societat. És per aquest motiu que des de l’ARA Balears feim crides constants a apostar pel sector agrari. És per això que avui dedicam el dossier de la setmana a la nova era agrària, a les iniciatives que surten de foravila i que estan concebudes i sostingudes amb una voluntat ferma de fer-ho bé i de trobar, a través de la investigació i el desenvolupament de nous productes, altres sortides al camp, majoritàriament ecològiques, sostenibles i afavoridores d’una economia local agrària, que és una de les alternatives més benèfiques al model que tenim.

Encara que fos només per mantenir els beneficis que provenen del turisme, hauríem d’invertir a foravila. Si deim “encara que fos” és perquè de cap manera podem pensar en el camp com un jardí que acontenti els ulls dels turistes. És a l’inrevés: els beneficis que donaria un camp cuidat, cultivat i productiu revertirien també en l’economia turística, però sobretot es deixaria sentir en el conjunt de la societat balear. Invertir a foravila vol dir protegir el territori i el medi ambient, vol dir diversificar el nostre model econòmic, vol dir afavorir el consum local, quilòmetre zero, vol dir fomentar els hàbits saludables, vol dir restar dependència d’una producció llunyana i sovint fosca, i vol dir també potenciar la cultura pròpia, la més arrelada a la terra.

Són nombroses les iniciatives, més grans o més petites, que demostren que foravila vol reviure i que fa esforços immensos en aquest sentit. Hi ha un cert relleu generacional a la pagesia, hi ha empreses que posen en valor els productes locals i en creen de nous, i es consoliden xarxes de col·laboració entre els pagesos i altres sectors econòmics. Ara bé, cal la implicació de tothom: de les administracions públiques, dels pagesos, de les empreses i, sobretot, de cadascú de nosaltres. Més d’hora que tard hem de fer una aposta ferma pel sector agrari, perquè del seu futur depèn el de tots nosaltres.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF