Amagar la veritat no és manera de millorar la imatge de l’exèrcit

El còmic que ha editat la Comandància General de les Balears és un escàndol. No perquè no sigui normal que l’exèrcit espanyol s’esforci per explicar-se davant de tots els ciutadans, incloent-hi els nins, i per millorar la seva imatge, sinó per com ho fa. Els militars són homes i dones (sobretot homes, encara) preparats per lluitar, per imposarse per les armes, i que estan pensats per a això. El món és ple de guerres i la majoria les fan els soldats. En algunes, l’exèrcit espanyol hi té el seu paper, més o manco gran.

Per això és sorprenent que la Comandància General de les Balears hagi pretès explicar-se als infants amb un còmic on ni tan sols surten les paraules ‘arma’ i ‘guerra’, en què els soldats sembla que formin part més d’un club social, o de voluntariat, que no d’un cos armat que ha participat en guerres d’agressió com la de l’Iraq i la de l’Afganistan. A algú li podria semblar un problema menor que la Comandància s’hagi intentat blanquejar davant dels més petits d’aquesta manera, però el cert és que un miler d’exemplars d’aquest còmic, com a mínim, acabaran en mans dels nins i les nines, repartits per una associació d’escoles privades i concertades. De moment, sembla que el cos armat no ha intentat dur-los a les escoles públiques.

L’exèrcit explica què fa als nins illencs, però s’oblida de les armes i les guerres

Eines de propaganda com aquest còmic, que pretenen fer-se passar per publicacions de divulgació, no ajuden, a l’hora de la veritat, a millorar la imatge de l’exèrcit. Tard o d’hora se’ls acaba veient el llaútó. Hi ha mecanismes de propaganda més eficaços –la Unitat Militar d’Emergències és, segurament, el que ho és més–, però sobretot, millors; perquè no juguen a manipular (o adoctrinar, dirien alguns ) els més petits.

La cultura de la pau és un repte per a la societat en general, també per a la de les Illes Balears i la d’Espanya. I és impossible afrontar-la sense sentit crític. És innegable que cal fomentar-la, però per fer-ho cal abordar els exèrcits i les guerres com el que són: una realitat. No podem negar que existeixin, i tampoc que tenen el seu paper en la societat actual. Tampoc podem dissimular què són, ni amagar-ho als més petits. Afrontem la realitat i expliquemla com és, els infants no són persones a qui calgui enganar.

En plena època de les fake news, una publicació com la que ha fet la Comandància General de les Balears és més que poc recomanable, és una mala idea. Qualsevol assessor de comunicació podria recomanar que parlar de militars i oblidar les guerres i les armes és com a mínim arriscat.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF