Misc 12/07/2013

Caça de bruixes a les Balears

i
Sebastià Alzamora
2 min

L'alegria dura poc a casa del pobre, i si el pobre és mallorquí, menorquí, eivissenc i/o formenterer, encara dura menys. Tal com ens explicava ahir Quim Torres a l'ARABalears, el Consell Consultiu del Govern Balear ha canviat misteriosament de parer en menys de quinze dies, i ara considera ajustada a ple dret una llei de l'executiu Bauzá que fa dues setmanes havia declarat anticonstitucional. És la llei de símbols, perpetrada per Bauzá i la seva conselleria d'Educació i Cultura (quin sarcasme de nom) per impedir i perseguir que els docents i els alumnes puguin exhibir lliurement símbols que ells consideren que tenen un contingut polític indesitjable. És a dir, llaços quadribarrats.

Per a qui no conegui una de les polèmiques més ridícules dels últims anys, una breu sinopsi. En el curs acadèmic anterior, es va propagar entre escoles i instituts l'exhibició, a la mateixa façana dels centres docents, de llaços amb la bandera quadribarrada per protestar contra les polítiques (anti)educatives i (anti)culturals del govern Bauzá, primer amb el conseller Rafel Bosch (el de les immersions i els dinars de llagosta a Cabrera), i, ara, amb la consellera Juana Mari Camps, que, com a bona wertiana, lluita contra "l'adoctrinament" a les aules ("Els nins tenen por d'expressar les seves idees per por de suspendre", ha arribat a declarar). El llaç quadribarrat no tan sols pretén oposar-se a la incendiària política del govern Bauzá contra el català a les aules, sinó també denunciar la progressiva i agressiva depauperació de l'ensenyament públic (700 professors menys en només un curs, ens informava ahir també Quim Torres) a les Balears, una comunitat capdavantera en fracàs i abandonament escolar, no tan sols a Espanya sinó també a tot Europa.

L'anomenada llei de símbols, doncs, no tenia altre objectiu que el de prohibir-ne un, de símbol (el llaç quadribarrat), que feia mal d'ulls als membres del govern de senyorets de Bauzá i companyia. Una actitud legislativament brutal, que el Consell Consultiu va declarar inconstitucional perquè atempta obertament contra la llibertat d'expressió, d'acord amb el seu primer dictamen. Però que ara, sorprenentment, i després de les oportunes i contundents pressions polítiques per part de l'executiu balear, resulta que sí que és constitucional, atès que, pel que es veu, el famós llaç quadribarrat no és cap símbol. Deu ser un adminicle, com aquests ninos elàstics d'Elvis Presley que alguns es penjaven al retrovisor del cotxe.

La conselleria ja té preparats una sèrie de mecanismes, incloses una mena de patrulles de les joventuts del Círculo Balear, que s'encarregaran de denunciar els mestres i professors díscols que "adoctrinin" el seu alumnat. Per descomptat, aquells que gosin exhibir els llaços quadribarrats es poden disposar a ser convenientment expurgats. Ha començat, en l'ensenyament públic de les Balears, una veritable caça de bruixes, i els dos cursos següents en veurem de molt grosses. Com que no poden expurgar-nos, nosaltres hi estarem atents.

stats