Tanca ‘Nóvaia Gazeta’, l’últim diari independent de Rússia

La capçalera ha anunciat que en suspèn la publicació "fins a la fi de l'operació especial en territori d'Ucraïna"

ARA
1 min
Foto d'arxiu del director del 'Novaya Gazeta'

El diari Nóvaia Gazeta, dirigit pel premi Nobel de la pau Dmitri Muràtov, ha anunciat avui el seu tancament temporal a causa dels advertiments del Roskomnadzor, el regulador rus de les comunicacions, en plena "operació militar especial" russa a Ucraïna. "Hem rebut dues advertències del Roskomnadzor. Millor tanquem, ja que si rebem una tercera advertència ens poden retirar la llicència i això significaria la nostra desaparició", ha informat a Efe Nadezhda Prusenkova, cap de premsa del rotatiu. Prusenkova ha admès que, ara com ara, encara desconeixen els motius de les dues advertències del regulador rus, que no ha argumentat al diari la seva decisió per escrit.

El diari, que va llançar la primera tirada de mil exemplars l'1 d'abril del 1993, precisa que suspèn la seva publicació en la seva versió en paper i digital "fins a la fi de l'operació especial en territori d'Ucraïna" iniciada el 24 de febrer.

Nóvaia Gazeta havia deixat d'informar sobre la campanya militar russa després de l'aprovació d'una llei que castiga amb multes greus i fins a 15 anys de presó la difusió d'"informació falsa" sobre l'exèrcit rus. Muràtov, reelegit com a director el novembre passat i considerat el patriarca de la premsa lliure a Rússia, va ser guardonat el 2021 amb el Nobel de la pau al costat de la filipina Maria Ressa.

A Nóvaia Gazeta hi han treballat fins a sis periodistes que han estat assassinats, entre els quals la periodista Anna Politkóvskaia, morta el 7 d'octubre del 2006.

En les últimes setmanes les autoritats russes han tancat els altres dos mitjans més crítics amb el Kremlin, l’emissora de ràdio Eco de Moscou i el canal de televisió Dozhd.

 

stats