FOTOPERIODISME
Mèdia 13/04/2018

Una foto de les protestes veneçolanes guanya el World Press Photo

Ronaldo Schemidt s'alça amb la victòria d'un certamen que s'exposarà a Barcelona a partir del 27 d'abril

Efe
2 min
WPP1

BarcelonaEl fotoperiodista veneçolà Ronaldo Schemidt ha sigut distingit amb el premi World Press Photo per una imatge que retrata un manifestant de l'oposició que crema accidentalment durant uns disturbis a Caracas, el maig del 2017. La instantània recull el moment en què José Víctor Salazar, de 28 anys, corre envoltat per les flames després de rebre un raig de benzina provinent d'una moto de la Guàrdia Nacional Bolivariana, que va ser capturada i incendiada pels manifestants amb un còctel Molotov.

El jove, convertit en torxa humana i que du una màscara de gas, corre buscant ajuda per apagar el seu cos, i al fons de la imatge s'aprecia, pintat en una paret de color negre, un petit grafiti d'una pistola que apunta la paraula "pau".

El fotoperiodista de l'Agència France-Presse (ADP) treballa habitualment a Mèxic —on resideix— però torna de tant en tant al país on va néixer per documentar notícies rellevants, i el maig del 2017 estava cobrint les protestes antigovernamentals a Veneçuela quan va capturar la foto premiada.

Schemidt estava d'esquena quan el manifestant es va convertir en una bola de foc, però va girar-se quan va sentir l'escalfor de la flamarada darrere seu. Va agafar la càmera i va començar a disparar sense ser encara conscient de la gravetat del que estava passant.

La víctima, que va passar corrent pel costat del fotoperiodista, va caure a terra segons després, moment en què altres manifestants van aconseguir sufocar el foc. Un ambulància va traslladar la víctima a un centre mèdic i li va poder salvar la vida, tot i que va patir cremades de primer i segon grau.

La fotografia de Schemidt es va imposar a cinc més que estaven nominades, que retrataven l'atemptat de Westminster, a Londres; una víctima del grup terrorista Boko Haram, a Nigèria; el drama dels refugiats rohingyes, a Birmània, i dues instantànies de l'alliberament de Mossul de l'Estat Islàmic per part de les forces iraquianes. Schemidt també va aconseguit el guardó a la millor fotografia d'actualitat.

Veure-les a Barcelona

Les fotografies guanyadores del premi World Press Photo es podran veure a partir del 28 d'abril al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la segona ciutat espanyola que acollirà l'exposició, després de Sevilla. A banda de la imatge de Schemidt, també podran veure's les fotografies de Javier Arcenillas 'Latidoamerica' i Daniel Beltrá 'Amazones: paradís amenaçat', els dos fotògrafs espanyols que han quedat en tercer lloc en les categories "Històries a llarg termini" i "Medi ambient" respectivament.

A més, Javier Arcenillas serà a Barcelona i assistirà a la inauguració de la mostra el 27 d'abril, segons ha informat avui Photographic Social Vision. "El jurat de World Press Photo no només detecta les millors instantànies de l'actualitat, sinó que, a més, vol posar en relleu les històries ben narrades visualment. La tendència del concurs és cada vegada més premiar i ajudar a posar de manifest les històries que importen", ha comentat en un comunicat la directora de Photographic Social Vision i secretària del jurat de World Press Photo en aquesta edició, Silvia Omedes.

stats