Mèdia 31/05/2024

IB3 entrevista Pedro Piqueras en castellà després de dir que li agrada "molt parlar en català"

L'excorresponsal de Telecinco a les Balears i actual presentador de Cinc Dies, Xisco Umbert, manifesta que així la conversa flueix millor

ARA Balears
1 min
Xisco Umbert i Pedro Piqueras al Cinc Dies d'IB3.

Palma"Pedro, tu m'entens en català", diu el presentador del magazín vespertí Cinc Dies d'IB3, Xisco Umbert, per encetar l'entrevista al presentador jubilat dels informatius de Telecinco Pedro Piqueras. "Sí, l'entenc una mica, i m'agrada molt parlar en català", li respon el cèlebre periodista espanyol. Tot seguit, però, Umbert exhibeix els prejudicis propis de les societats amb una llengua minoritzada, que canvien d'idioma sense que sigui necessari i diu: "Yo creo que nos vamos a entender mejor en castellano, va a fluir mejor en castellano y, además, siempre hemos hablado en castellano". I, a partir d'aquí, entrevistat i entrevistador passen a conversar en l'idioma predominant de l'estat espanyol i arraconant la llengua pròpia de les Illes Balears, cosa que contradiu els principis fundacionals de la radiotelevisió pública de les Illes, que és la promoció de la llengua pròpia.

Es dona la circumstància que entrevistat i entrevistador, Umbert i Piqueras, han fet feina plegats com a redactor i cap d'informatius de Telecinco. Durant l'entrevista, Umbert diu al seu antic cap "como tú sabes, yo he empezado en este programa [Cinc Dies d'IB3] hace tres meses, y tenía ganas de que tú me dieras, como se dice, en lenguaje taurino, la alternativa".

L'entrevista en qüestió ha rebut crítiques a les xarxes socials, la més comentada és la del professor de Filologia Catalana de la UIB Ivan Solivellas, qui alhora és delegat de la Plataforma per la Llengua a les Illes Balears, que ha tuitat: "El que fluiria millor és tenir una major consciència sociolingüística i entendre que IB3 només té sentit des d'una perspectiva autocentrada, de les Balears al món, però en la nostra llengua. És lamentable".

stats