Ucraïna es retira d'Avdíivka, al Donbass, en la victòria més gran de Rússia en mesos

"Va ser assassinat": l'entorn de Navalni confirma la seva mort però diu que no sap on està el cos

ARA
4 min
Paisatge de la devastació absoluta, al  front de  la guerra d'Uraïna, a la zona del Donbass.

BarcelonaLes tropes ucraïneses s'han retirat de la ciutat d'Avdíivka, en el front del Donbass, en el que seria el guany més gran en mesos per a Rússia. Després de setmanes i mesos d'una cruenta batalla, la ciutat –que solia tenir 30.000 habitants abans de la guerra– ha quedat totalment destruïda. El cap de les forces armades ucraïneses, Gen Oleksandr Sirski, ha informat que havia decidit retirar les tropes que la defensaven "per evitar el seu encerclament i preservar les vides i la salut del personal de servei". Feia temps que els veïns civils de la ciutat havien fugit.

Durant la fugida, alguns soldats ucraïnesos han estat capturats per Rússia, segons ha informat a Telegram un altre general de Kíiv, Oleksandr Tarnavski. Les tropes restants s'han desplaçat cap a una segona línia de defensa a prop d'Avdíivka.

El setge de l'exèrcit rus a aquesta petita ciutat de l'est ha estat molt intens durant mesos. Però Avdíivka és camp de batalla ja des del 2014, quan combatents pro-russos ja es van apoderar de diverses zones de Donetsk i Lugansk. En les últimes 24 hores, les forces russes havien fet alguns guanys significatius ocupant noves àrees de la ciutat tant al sud com a l'oest fins a un parc al centre, segons el think tank Institute for the Study of War (ISW), que fa seguiment del conflicte i ha confirmat la "retirada relativament controlada" de les tropes d'Ucraïna d'aquesta ciutat.

La caiguda d'Avdíivka és la victòria russa més gran en aquest front del Donbass des de la conquesta de Bakhmut, el maig del 2023. I suposa una petita reconfiguració dels mil quilòmetres de front que separen els dos bàndols a l'est del país. Alhora, però, l'exèrcit de Kíiv assegura que aquest matí de dissabte ha abatut tres avions de combat russos sobre el cel de l'est d'Ucraïna, en concret dos caces bombarders russos Su-34 i un caça Su-35.

Zelenski va a Munic a demanar més armes als seus aliats

La notícia sobre la caiguda d'Avdíivka, però, arriba el mateix dia que el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha tornat a insistir en demanar més municions i armament als líders polítics reunits a la conferència de Munic. "Desafortunadament, mantenir Ucraïna en un dèficit artificial d'armes, especialment amb un dèficit d'artilleria i capacitats de llarg abast, permet a Putin adaptar-se a la intensitat actual de la guerra", ha dit.

L'exèrcit ucraïnès pateix una forta manca de municions agreujada per l'estancament d'un nou paquet d'ajuda militar dels Estats Units, que el Partit Republicà de Donald Trump manté bloquejat al Congrés. Per això mateix, també des de Munic, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha reclamat als Estats Units que desbloquegin l'ajuda. Zelenski ha advertit també que Vladímir Putin farà que els pròxims anys siguin "catastròfics" per a molts més països a part d'Ucraïna si el món occidental no el frena ara. Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat que en un període de tres setmanes farà pública la nova estratègia comunitària de defensa.

Durant una trobada amb Zelenski divendres, el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president francès, Emmanuel Macron, van signar acords bilaterals de seguretat amb Ucraïna. Segons aquests acords, Alemanya proporcionarà més de 7.000 milions d'euros en ajuda militar aquest mateix any, incloent-hi un primer paquet que contindrà almenys 36 obusos, 120.000 coets d'artilleria, 66 vehicles blindats i diversos models de drons, entre d'altres. Per la seva banda, França proporcionarà a Ucraïna 3.000 milions d'euros en assistència militar durant el 2024.

La mare de Navalni rep el certificat de defunció

L'avenç rus al camp de batalla també arriba l'endemà que es fes pública la mort de l'opositor rus Aleksei Navalni en una presó de Sibèria. Aquest mateix dissabte, la mare de Navalni ha rebut el certificat de defunció quan ha anat al penal on el seu fill complia condemna a localitat àrtica de Kharp. El document certificava que Navalni havia mort divendres 16 de febrer a les 14.17h hora local. La mare i l'advocat de Navalni han informat que les autoritats de la presó no els havien volgut entregar les despulles de l'opositor, que ara estan en mans dels investigadors, han dit.

“Quan l’advocat d’Aleksei ha arribat a la colònia aquest matí, li han dit que la causa de la mort va ser una síndrome de mort sobtada”, un terme vague que fa referència a diverses síndromes cardíaques, segons va publicar a X la Fundació Anticorrupció de l’opositor rus.

No era clar, però, on es trobava el cos. A la mare li van dir que havia estat traslladat a la morgue propera de Salekhard per analitzar-lo. Però quan l’advocat va contactar amb la morgue li van dir que allà no hi era. “Ara mateix no tenim accés al cos i no sabem segur on és i reclamem a les autoritats russes que entreguin immediatament el cos d’Aleksei Navalni a la seva família”, ha dit la portaveu de la Fundació, Kira Yarmysh, que ha afirmat: “Aleksei Navalni va ser assassinat”.

Mentrestant, almenys 212 persones han estat detingudes arreu de Rússia entre divendres i dissabte per participar en manifestacions de repulsa a la mort de Navalni. És l'onada de protestes més gran des de setembre del 2022, quan es van detenir fins a 1.300 persones per manifestar-se contra la gran mobilització de reservistes anunciada per Putin llavors per anar a la guerra d'Ucraïna. A Itàlia, la reunió de ministres del G-7 han mantingut un minut de silenci en homenatge a Navalni.

stats