04/05/2024

Trump, atrapat als tribunals

3 min
Dins de la sala no hi ha càmeres, però el dibuixant ha captat la imatge de Trump escoltant l'al·legat inicial del seu advocat, al tribunal de Manhattan que el jutja per pager el silenci d'Stormy Daniels.

Nova YorkDonald Trump està immers en lluites legals i atrapat als tribunals a només sis mesos de les eleccions a la Casa Blanca. A la sòbria sala amb il·luminació fluorescent de Manhattan, l’inici del seu cas per un presumpte pagament irregular per silenciar una actriu porno durant les presidencials del 2016 ha deixat clar que l’expresident estatunidenc té dificultats per controlar la narrativa i està limitat a l’hora de fer campanya. Mentrestant, el seu rival i actual president, el demòcrata Joe Biden, més confiat des del seu enèrgic discurs sobre l’estat de la nació, segueix combinant el govern del país amb visites a estats clau com Pensilvània o Carolina del Nord i actes amb donants.

En el judici, que és a l'equador, ja que s’espera que duri unes sis setmanes, han començat a desfilar diversos testimonis com David Pecker, l’exeditor del tabloide National Enquirer que va explicar el seu pacte amb Trump per evitar que es publiquessin informacions negatives d’ell, o l'exsecretària de premsa del magnat Hope Hicks. Trump es manté amb un posat seriós i contingut durant el procediment, però a fora segueix atacant el cas en contra seva i el titlla "d’espectacle ridícul" i de "cacera de bruixes" orquestrada pel govern de Biden per impedir la seva victòria al novembre.

Trump és el primer expresident a ser jutjat per càrrecs penals i s'enfronta a la possibilitat, si perd, de convertir-se en el primer candidat a la presidència d’un gran partit de la història dels Estats Units a presentar-se com a delinqüent condemnat. Tanmateix, molt probablement, no seria empresonat immediatament, ja que podria recórrer la sentència, i el procés, que pot durar mesos, segurament no es resoldria fins després de les eleccions.

El candidat republicà fa front a tres altres casos criminals, dos dels quals federals, però la seva estratègia de defensa de retardar els judicis a través d’apel·lacions i contrademandes ha tingut molt d’èxit. De fet, la setmana passada, una majoria del Tribunal Suprem va deixar entreveure que els expresidents no tenen immunitat absoluta, però creuen que es mereixen algun tipus de protecció. I, per tant, segons els experts legals, es creu que decidiran retornar el cas als tribunals inferiors per a noves audiències, cosa que podria endarrerir significativament els dos casos federals contra Trump sobre els fets del 6 de gener al Capitoli i els papers classificats que es va endur a la seva mansió de Mar-a-Lago.

Així doncs, el cas que se celebra aquests dies a Nova York serà l’únic que es conclourà abans que els votants emetin el seu veredicte a les urnes.

Genocide Joe”

Les batalles legals de Trump han sigut, de moment, una benedicció per a Biden, que ha millorat la seva posició a les enquestes tant de vot general com dels estats clau. Malgrat tot, però, continua per darrere del seu rival. El suport incondicional del president estatunidenc a Israel cada cop suposa un problema més gran per a la reelecció. Els crits de “Genocide Joe” als centenars de protestes universitàries arreu del país contra la guerra de Gaza evidencien la seva desconnexió amb un votant essencial per reeditar la coalició que li va donar la presidència.

Biden fa front a una reelecció encara més renyida que la del 2020. Si no hi ha alto el foc, si les protestes continuen i les coses no es calmen, l’impacte pot ser devastador per a la seva campanya. Cada vot compta, i molts dels joves que protesten avui segurament no votaran Trump, però es podrien quedar a casa el dia de l’elecció i decantar la balança en contra de Biden en estats com Michigan o Wisconsin, que el president necessita per derrotar Trump un altre cop.

stats