Estats Units
Internacional 08/09/2022

Steve Bannon, acusat de blanqueig de capitals, frau i conspiració

L'exassessor de Donald Trump s'enfronta a sis càrrecs per la campanya destinada a construir el mur entre els Estats Units i Mèxic

ARA
2 min
Steve Bannon, en la seva arribada a la Fiscalia

BarcelonaL'ultradretà Stephen Bannon, que va ser assessor de l'expresident dels Estats Units Donald Trump entre el 2017 i el 2021, ha estat acusat aquest dijous amb sis càrrecs a l'haver desviat per al seu ús particular centenars de milers de dòlars durant la campanya We build the wall (Construïm el mur), destinada a recaptar fons per construir un mur entre els Estats Units i Mèxic. Entre d'altres, se l'acusa de blanqueig de capitals, frau i conspiració i podria enfrontar-se a una pena d'entre cinc i 15 anys de presó.

Bannon, que ja va ser detingut per frau l'agost del 2020 i després va rebre un indult federal per part de l'administració de Donald Trump, s'havia entregat al matí a l'oficina de la fiscal general de Nova York. En un comunicat, la fiscalia considera que Bannon "va actuar com l'arquitecte d'un esquema multimilionari per estafar milers de donants a tot el país". A més, hauria ocultat com el director executiu de l'organització –el veterà de la Força Aèria Brian Kolfage, que ja va ser declarat culpable al mes d'abril– havia rebut centenars de milers de dòlars després de prometre que la seva participació seria sense ànim de lucre.

"És un delicte obtenir beneficis mentint als donants", ha assegurat la fiscal general de Nova York, Letitia James, que va iniciar la investigació contra Bannon el febrer de l'any passat, després que hagués estat indultat per Donald Trump hores abans de deixar la Casa Blanca. L'indult de l'expresident, però, va ser de caràcter preventiu i es pot aplicar a delictes federals però no estatals, per la qual cosa Bannon encara podria ser imputat per aquest cas.

A l'espera de ser jutjat pel tribunal penal de Manhattan, Bannon ha titllat d'"ironia" aquest cas, al·ludint al fet que "l'alcalde d'aquesta ciutat té una delegació a la frontera per perseguir gent i aturar-la". L'acusació penal es produeix sis setmanes després que Bannon fos declarat culpable en un tribunal federal de Washington per desacatament i menyspreu al Congrés, al negar-se a comparèixer davant el comitè que investigava l'assalt al Capitoli del 6 de gener. Aquest cas podria comportar-li una condemna de fins a un any de presó i una multa de fins a 200.000 dòlars.

stats