Cursa espacial
Internacional 20/08/2023

La nau russa s'estavella contra Lluna

Una errada tècnica evita que Rússia sigui el primer país en trobar aigua al Pol Sud del satèl·lit de la Terra

ARA
2 min
Imatge del crater Zeeman que ha pres la sonda russa abans d'estavallar-se. És és el tercer crater me´s profund del Pol Sud de la Lluna.

BarcelonaLa sonda russa Luna-25, que tenia la missió de buscar aigua al pol Sud de la Lluna, s'ha estavellat contra la superfície lunar, segons ha informat l'agència espacial russa, Roscosmos. Un incident que suposa un fracàs per a la Rússia de Putin en l'arena geopolítica ja que la nau, que es va enlairar divendres, era la primera nau espacial d'aterratge lunar que havia llançat Rússia en 47 anys.

Els serveis de l'agència Roscosmos han explicat que van perdre el contacte amb la nau dissabte a les 14.57 hora local (11.57 GMT) i els intents de reprendre les comunicacions havien fracassat. "La Lluna-25 va assumir una òrbita no prevista i va deixar d'existir com a resultat de la col·lisió contra la superfície lunar", assenyala un comunicat oficial. L'accident hauria estat conseqüència d'una errada tècnica, afegeix el comunicat, i detalla que, segons els resultats de l'anàlisi preliminar, el motiu va ser "la desviació dels paràmetres reals d'impuls" calculats prèviament.

L'agència ja va informar sobre "una situació d'emergència" dissabte quan els motors van impulsar la sonda cap a l'òrbita prèvia a l'allunatge. Ara han explicat que es crearà una comissió especial per aclarir les causes del sinistre.

Amb la tragèdia de l'estació automàtica russa, la sonda índia Chandrayaan-3 es posiciona per ser la primera en acomplir aquesta fita, ja que està previst que aterri aquest dimecres al Pol Sud de la Lluna.

L'última sonda de la mateixa missió russa, la Luna-24, es va enviar al nostre satèl·lit l'any 1976, en plena Guerra Freda. Ara el Kremlin havia ressuscitat aquest programa espacial, enmig de la invasió a Ucraïna i enmig d'una campanya de promoció de la missió Artemis dels Estats Units, per enviar la primera dona a la Lluna, amb l'objectiu de convertir-se en el primer país que extreu aigua de la superfície lunar.

stats