Estats Units
Internacional 06/11/2012

Mitt Romney, en cinc claus

Durant les últimes setmanes, per atreure els votants indecisos ha moderat la seva retòrica conservadora en temes com la immigració, les retallades tributàries i els drets reproductius de la dona

Anna Solé Sans
2 min

BarcelonaEls orígens

Va néixer a Detroit (Michigan) el 12 de març del 1947, en una família amb profundes arrels polítiques i religioses. El seu pare també va intentar assolir la presidència l'any 1968 sense èxit, tot i que va ser governador de Michigan molts anys, i la seva mare també va ser candidata a senadora d'aquest estat. Sempre va tenir molts privilegis, es va educar a la Universitat Brigham Young, una institució mormona de Utah, i després, a Harvard. De petit se l'havia acusat de fer assetjament escolar. Romney ha estat mormó gairebé des dels seus inicis, i el 1968 se'n va anar a París a fer de missioner. En cas que guanyés les eleccions, seria el primer president mormó de la història dels Estats Units.

La personalitat de Romney

El candidat republicà va aconseguir fer una quantitat important de diners com a fundador i executiu de l'empresa Bain Capital. Precisament amb aquesta mateixa empresa té un cas força polèmic, i és que, quan era senador, continuava cobrant-ne beneficis, tot i que va al·legar que ja no hi tenia tractes.

Romney també ha passat per diverses adversitats polítiques i personals que, segons els que treballen amb ell, diuen que han posat a prova les seves capacitats per superar algunes crisis.

Romney es va casar amb la seva dona actual, Ann Davies, el 1969, després d'haver estat parella durant tota la secundària, i va aconseguir, fins i tot, convertir-la al mormonisme. Tenen cinc fills, i el més petit, Craig, de 31 anys, ha estat clau per aconseguir el vot hispà, ja que parla espanyol.

L'aspirant republicà, a més de tenir un accident de cotxe a França l'any 1968, va viure un altre drama, quan a la seva dona li van diagnosticar esclerosi múltiple.

Els seus amics l'elogien com a home pragmàtic amb un bon olfacte per identificar solucions i buscar consens. Qualitats que li aniran bé, ara que ha estat escollit per situar-se al capdavant de la Casa Blanca.

Els primers anys

Va guanyar a Massachusetts perquè va vendre el seu èxit com a organitzador dels Jocs d'Hivern de Salt Lake City (Utah) entre el 1999 i el 2002. Durant el 1994, però, va perdre la contesa per l'escó de Massachusetts al Senat davant Ted Kennedy. Romney també va ser derrotat pel senador republicà d'Arizona, John McCain, per a la candidatura presidencial del 2008, després d'una dura disputa en què va invertir uns 78 milions d'euros, 36 dels quals eren de la seva pròpia butxaca.

Les primàries

En les últimes primàries republicanes, Mitt Romney va guanyar la partida a Ron Paul, congressista per Texas. Tot i això, l'avantatge que va tenir no va ser el que s'esperava, ja que altres candidats li van fer ombra, com per exemple Rick Perry, de Texas.

Què proposa el candidat republicà?

Durant les últimes setmanes, per atreure els votants indecisos, Romney ha moderat la retòrica conservadora en temes com la immigració, les retallades tributàries i els drets reproductius de la dona. Tot i això, els demòcrates l'acusen de canviar de postura per conveniència i subratllen, per exemple, la seva idea de l'"autodeportació" dels immigrants indocumentats i que després dóna suport a una reforma que faci més àmplia els visats a estrangers amb estudis universitaris i alts càrrecs.

Com a governador va promulgar una llei sobre la reforma sanitària similar a la que Obama va aprovar el 2010, però té previst revocar la de l'actual president si arriba a la presidència.

stats