Internacional 03/10/2021

Més de 400 immigrants desembarquen a Lampedusa en 16 vaixells

Els vaixells arriben just el dia que es commemorava el naufragi del 2013 en què van morir 368 persones

ARA
2 min
Un vaixell arribant al port de Lampedusa després d'haver rescatat un grup de migrants, aquest diumenge

BarcelonaMés de 400 migrants han desembarcat aquest dissabte a l'illa italiana de Lampedusa, a bord de 16 petites embarcacions diferents. Els vaixells han començat a arribar durant la matinada de diumenge i els immigrants han estat traslladats al centre d'acollida de la petita illa, just el dia que Lampedusa recordava el gran naufragi del 2013, quan almenys 368 migrants van perdre la vida davant de les seves costes.

Les embarcacions que han anat arribant aquesta nit portaven entre 15 persones, la que en portava menys, i 95, la que en portava més, tots ells immigrants procedents principalment de Tunísia, Bangladesh, Sudan i Egipte, segons l'agència Efe. No és pas un fet aïllat. Al maig fins a 2.000 immigrants van arribar a aquesta petita illa en només 24 hores.

Després de sotmetre'ls a un test ràpid de covid, els migrants han estat conduïts al centre d'acollida de l'illa, que té una capacitat màxima de 250 persones però que amb aquestes arribades ja n'acull més de 700.

Aquest diumenge al matí l'illa de Lampedusa celebrava, de fet, una petita cerimònia de commemoració del naufragi del 3 d'octubre del 2013, en què van perdre la vida 368 persones, un sinistre que es va convertir en el símbol del drama de la immigració a través del mar Mediterrani cap a Europa. Hi van assistir també alguns dels 155 supervivents d'aquells fets, que van poder ser rescatats per pescadors que eren a prop de la tràgica escena i també per la guàrdia costanera.

En aquests vuit anys han estat identificats i condemnats alguns mariners que no es van aturar a ajudar, a més del contrabandista que pilotava el vaixell, un tunisià que va ser identificat per la resta de migrants eritreus i etíops.

Segons els supervivents, el traficant va calar foc a unes mantes per cridar l'atenció i poder ser rescatats, però el foc es va estendre per tot el vaixell ple de carburant i els moviments dels migrants per evitar el foc van fer que l'embarcació bolqués. Hi havia amuntegades més de 600 persones. Moltes van quedar atrapades a l'interior.

A les 3.15 hores, hora exacta d'aquell fatídic naufragi, a Lampedusa s'ha guardat un minut de silenci davant del Memorial Nuova Speranza. Durant el matí, a més, s'ha inaugurat la versió restaurada de la Porta d'Europa, un monument en memòria dels migrants que hi van morir, i s'ha llançat al mar una corona de flors.

En les últimes hores, però, l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) a Líbia ha denunciat el naufragi de dues embarcacions, en una de les quals es creu que hi ha hagut quaranta víctimes. Davant de Tunísia, un altre vaixell de migrants va naufragar dissabte a pocs quilòmetres de la costa, i almenys tres persones es van ofegar mentre que 17 van poder ser rescatades per la guàrdia costanera del país.

stats