Kamala Harris torna a posar-se sota els focus

La vicepresidenta guanya protagonisme per demostrar que també està preparada per liderar el país si cal

4 min
La vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris, al costat el president de la Cambra de Representants dels EUA, Mike Johnson, aplaudeix Joe Biden durant una inervenció al del Congrés

WashingtonKamala Harris va arribar a la vicepresidència dels Estats Units amb moltes expectatives: era la primera dona, la primera afroamericana i la primera persona d'ascendència asiàtica que assumia aquest càrrec. Dins del partit demòcrata s'esperava que la segona del president Joe Biden tindria bona acollida entre l'ala més progressista i acapararia portades. Res més lluny de la realitat. Durant aquests anys Harris ha tingut un perfil baix. Però ara sembla que això està canviant.

La vicepresidenta s'ha posat sota el focus aquesta setmana quan ha fet una crida a l'alto el foc a Gaza, en el discurs més contundent de l'administració nord-americana contra el seu soci, Israel. Tot i que Harris ha estat la cara d'algunes de les lluites de l'administració Biden –com la de la defensa dels drets reproductius–, molts dels seus èxits no han tingut gaire repercussió. La contundent crítica a Tel-Aviv arriba en un moment en què la situació de fam a la Franja és extrema i la popularitat de Biden està caient pel seu suport incondicional a Israel, que fins i tot li està causant desgast electoral. Les declaracions van servir de preludi perquè quatre dies després Biden anunciés la creació d'un port provisional a la costa de Gaza per poder-hi enviar ajuda humanitària. Després d'haver-se reunit a la Casa Blanca amb el ministre israelià Benny Gantz, en una visita no autoritzada pel primer ministre Benjamin Netanyahu, aquesta matinada Harris ha insistit, en una entrevista a la CBS, que "és important distingir entre el poble d'Israel i el seu govern: és el poble qui té dret a la seguretat".

Rellançar-se

Més enllà de fer de contrapès de cara als votants que s'allunyen de Biden per la seva complicitat amb Israel, les paraules de la vicepresidenta també buscaven marcar perfil. "Vol ensenyar que ella pot ser una bona líder", explica Peter Slevin, professor de periodisme de la Northwestern University i autor de la biografia Michelle Obama: a life. Explica que, amb la possibilitat a l'horitzó que Biden sigui reelegit per a un segon mandat, Harris està intentant rellançar i millorar la seva imatge.

Quan va intentar disputar-li la nominació a Biden el 2020 no va fer una campanya especialment bona i durant aquesta legislatura ha protagonitzat algunes escenes que li han sortit molt cares. Una va ser la visita a Guatemala el 2021, en què va demanar a la població que no intentés anar als Estats Units. "No vingueu". Una afirmació que li va valdre moltes crítiques externes i dins les mateixes files del partit, com va ser el cas d'Alexandria Ocasio-Cortez. La vicepresidència sempre és un càrrec que queda relegat a un paper secundari i el fet que Harris l'assumís enmig de la pandèmia tampoc la va ajudar.

Com a vicepresidenta hi ha una idea que ja fa temps que l'envolta i que es pregunten els mitjans nord-americans: si Biden reedita un nou mandat i no el pot acabar per motius d'edat, li tocaria a ella substituir-lo. Forma part del rol de vicepresidenta. En cas de ser així, es convertiria en la primera dona afroamericana presidenta dels Estats Units. Biden ara té 81 anys i acabaria la legislatura amb 85 anys. És per això que, amb una potencial reelecció sobre la taula, Harris "té un gran repte". "Ha de demostrar que està a punt per ser presidenta dels Estats Units. I per això deixa clar que és forta en la política exterior", apunta Slevin.

Més enllà de les declaracions sobre Gaza, recentment Harris ha assumit papers més visibles, com la visita a Europa per a la Conferència de Seguretat de Múnic. Allà va trobar-se amb el president ucraïnès Volodímir Zelenski i altres líders europeus. A més de ser la cara visible de la lluita pel dret a l'avortament (durant el discurs de l'Estat de la Unió Biden es va encarregar d'atorgar-li el mèrit), ara també s'encarrega de la carpeta de la Prevenció de Violència d'Armes de Foc.

Sembla que Harris se sent còmoda amb el nou protagonisme i amb la idea de quin serà el seu paper en el futur. En una entrevista al Wall Street Journal li van preguntar si la preocupació que tenen els votants sobre l'edat de Biden significa que ella els ha de convèncer que està a punt. Ella hi va respondre: "Estic preparada. No n'hi ha cap dubte". L'exposició de la vicepresidenta no només respon al desig de mostrar a l'electorat que es pot confiar en el tàndem Biden-Harris. "A llarg termini ella també està pensant en el seu futur com a política", apunta Slevin.

Un dels rumors sobre la candidatura de Biden arran de la nominació republicana és la possibilitat que a última hora sigui substituït per una altra persona del partit. Un dels noms que ha sonat diverses vegades és el de Michelle Obama, encara que es tracta d'un rumor infundat. "T'asseguro que la Michelle no hi té cap interès", explica Slevin, que es va dedicar mesos a seguir l'ex primera dama per escriure el llibre. I Harris? Hi hauria la possibilitat que a la convenció demòcrata de l'agost es produís el canvi? "L'única possibilitat que el nom de Harris aparegui en la convenció és que Biden, un cop elegit, decideixi fer un pas al costat", exposa Slevin, que assegura que això tampoc està previst que passi. "Tothom de l'equip de Biden diu que ell està convençut que vol concórrer a les eleccions del novembre".

stats