Internacional 21/06/2018

El comissari d'Interior europeu : "Estic en contra d'un Guantánamo per a immigrants, va en contra dels valors de la UE"

Els governs dels 28 podrien pactar la setmana que ve construir centres de refugiats fora d'Europa

Laia Forès
2 min
Toc d’alerta de Brussel·les a Espanya per no acollir cap refugiat des del 2015

Brussel·lesEls socis europeus podrien pactar la setmana que ve, durant la cimera de la UE que se celebrarà a Brussel·les, crear centres per a immigrants fora del territori europeu. L'objectiu és evitar que els immigrants que intenten arribar a Europa de forma irregular trepitgin el territori comunitari. Tot i que la mesura podria atemptar contra els drets humans, Brussel·les assegura que el que s'està estudiant no són centres de detenció.

"Que quedi clar: estic en contra d'un Guantánamo per a immigrants. Aniria en contra dels valors de la UE i no és el que estem plantejant", ha assegurat aquest dijous el comissari d'Interior i Immigració europeu, Dimitris Avramopulos, en referència a la base militar de Guantánamo, a Cuba, on els Estats Units hi van construir centres de detenció per a acusats de terrorisme. Avramopulos, però, ha advertit que Europa no pot admetre tots els immigrants: "Pujar a una embarcació no dona dret a entrar a la UE", ha subratllat.

Fa dies que es parla de la proposta però ni la Comissió Europea ni els estats membres volen concretar res. Segons fonts comunitàries, la idea és que els vaixells que rescatessin immigrants al Mediterrani els desembarquessin en ports de països del nord de l'Àfrica considerats "segurs", com Tunísia, on se situarien centres per als refugiats. Des d'allà es retornarien al seu país els immigrants que fugen per motius econòmics i es traslladarien a Europa els demandants d'asil.

Reforma de la normativa d'asil

Els líders europeus han de decidir la setmana que ve la manera de reformar la política d'asil. Avramopulos ha advertit que "les solucions unilaterals no són la solució" a la crisi política que hi ha a la UE –i sobretot en països com Alemanya i Itàlia– per a la gestió de la immigració, i ha demanat pactar solucions entre tots els estats membres.

Els líders dels 28 han de decidir si mantenen o no la política de quotes per repartir entre els diferents estats membres els immigrants que arriben a Itàlia i Grècia, i si un govern pot decidir expulsar del país un refugiat que hagi demanat asil a un altre estat membre.

Hi ha tanta divisió entre els estats membres, i a Alemanya li urgeix tant tancar un acord, que els líders de 10 socis, entre ells Espanya, França i la mateixa Alemanya, celebraran una minicimera informal aquest diumenge per intentar acostar posicions.

stats