Hezbollah s'apropia dels civils morts en atacs d'Israel

La milícia xiïta reclama la majoria de les 344 víctimes als xocs fronterers al Líban, però no tots són combatents

3 min
Funeral per Maryam Qashqash i Sarah Hussein Qashqash van ser assassinades durant un atac aeri israelià

Hanin (Sud del Líban)Una processó de dones vestides amb el xador negre iranià i un fulard groc amb la insígnia de Hezbollah avançaven pel carrer per unir-se a la resta de la comitiva a la plaça de l'Ajuntament de Hanin en el funeral de Mariam Qashqash, de 51 anys, i la seva neboda, Sarah Hussein Qashqash, d'11 anys, les dues últimes víctimes civils dels enfrontaments a la frontera entre el Líban i Israel. Algunes de les dones portaven cartells amb una fotografia de la Sarah amb la imatge del xeic Hassan Nasrallah, líder de Hezbollah. Algunes altres alçaven el puny amb moviments compassats mentre recitaven a l'uníson "Labayka ya Hussain" (en honor al net de Mahoma assassinat a Karbala).

La localitat de Hanin, on viuen 200 famílies, és a cinc quilòmetres de la frontera. En els últims mesos ha estat colpejada dos cops per l'aviació israeliana. El 23 d'abril dos míssils israelians van impactar en l'edifici de tres pisos de la família Qashqash. En el moment de l'atac, la mare de la Sarah estava fora amb el Husein, el germà, i la tieta va quedar-se a càrrec de les seves dues nebodes. La Sarah va morir per les ferides a l'hospital, i la seva germana petita, que encara no ha rebut l'alta, té les dues cames destrossades. A l'atac també van resultar ferits els cosins de la Sarah i els seus dos avis.

De la casa només en queda una muntanya de runa, al davant de diversos cotxes cremats. Hi onegen tres banderes de Hezbollah.

"A Israel i als governs que li donen suport els diem que Hezbollah i els àngels al camp de batalla estan contraatacant, venjant els civils i els combatents que han estat assassinats. Hem apuntat a la ciutat d'Acre [l'atac més profund en territori israelià des del 8 d'octubre] i, si cal, ho farem encara més lluny", va exclamar el clergue que va oficiar el funeral. La Sarah i la Mariam van ser enterrades amb honors militars, envoltades en una mortalla groga, el color de la milícia xiïta libanesa.

Escuts humans

Però a una mare que ha perdut la seva filla de cop i sense cap motiu, no la consola la venjança en forma de coets llançats al nord d'Israel. Hezbollah intenta encobrir la seva responsabilitat en la mort de civils per foc israelià. La milícia xiïta ocupa habitatges civils com a bases militars des d'on els seus combatents llancen bombes contra Israel.

Alguns mitjans locals han començat a debatre si les xifres de màrtirs "en el camí a Jerusalem", l'eslògan que fa servir la milícia xiïta libanesa cada cop que confirma els morts en combat contra Israel, són només combatents. Residents, alcaldes, amics i familiars han assegurat que en alguns casos eren civils.

El 13 de març l'aviació israeliana va bombardejar per primer cop la vall de Baalbek, a més de 100 quilòmetres de la frontera. Dos edificis van ser destruïts per un míssil i un civil i dos combatents van morir en l'atac. A les xarxes socials de Hezbollah van penjar fotografies de les tres víctimes, una de les quals era Mustafa Gharib, capità de l'equip de futbol Shabab Baalbek, cosa que va crear certa confusió sobre si el futbolista era un civil o un combatent de la milícia. A la carpa instal·lada al costat de la casa familiar per celebrar els tres dies de dol musulmà, les banderes del Partit de Déu flanquejaven l'entrada, amb un pòster amb la fotografia del jove. Quan vam preguntar-li a Mohamed Gharib, germà del mort, per què al Mustafa se'l vinculava amb la milícia xiïta libanesa, va respondre: "Perquè aquí tots som de Hezbollah".

Kassem Kassir, analista proper a Hezbollah, no creu que la milícia estigui intentant inflar el nombre de combatents morts. "No els beneficia i no tenen raons per fer-ho", assenyala. Segons explica, "hi ha diverses menes de membres al partit: alguns hi estan afiliats oficialment, mentre que d'altres són simpatitzants o tenen algun familiar que és combatent i, quan els maten, per respecte, el partit els reclama com a seus".

Imad Salameh, analista de la Universitat Libanesa Americana (LAU), opina que el Partit de Déu "vol mostrar a Hamàs que s'està sacrificant per la causa de Jerusalem i està donant suport als palestins a Gaza", i així "qualsevol víctima assassinada per Israel (civil o combatent) és un sacrifici per continuar amb l'esforç de l'alliberament de Palestina". Salameh afegeix que quan un membre d'una família es reclama com a màrtir "podrà rebre suport econòmic del partit". "Això és el que està passant ara", puntualitza, en referència a les dones, nens o ancians que no són oficialment combatents, però han estat assassinats per atacs israelians. "Hezbollah els plora com a màrtirs i les seves famílies tindran els beneficis perquè es considera que han mort en combat".

stats