Condemnat a 15 anys de presó un ciutadà vietnamita per la mort de 39 persones dins un camió a Anglaterra

Vint-i-tres persones han sigut jutjades per formar part d'una "organització criminal" que traficava amb migrants de Bèlgica al Regne Unit

2 min
Imatge del judici a Bruges per la mort de 39 persones en un camió.

Brussel·lesL'octubre del 2019 es van trobar prop de Londres els cossos de 39 persones mortes dins el contenidor d'un camió que havia sortit del port de Bruges, a Bèlgica. Aquest dimecres el Tribunal Penal de Bruges ha condemnat a 15 anys de presó i una multa de fins a un milió d'euros un ciutadà vietnamita de 45 anys considerat "l'autor intel·lectual" de l'operació de tràfic de persones que va provocar la tragèdia. És la pena màxima que demanava la Fiscalia belga en un cas que ha jutjat més d'una vintena de persones.

La investigació i les autoritats judicials han determinat que Vo Van Hong és el líder d'una xarxa de traficants, una "organització criminal" segons el jutge, que actuava des de dos punts de la regió de Brussel·les i que va permetre que el camió arribés al Regne Unit. De fet, aquesta mateixa organització va permetre que fins a 115 persones arribessin des de Bèlgica fins al Regne Unit per vies similars entre el setembre del 2018 i el maig del 2020. El cas ha jutjat en total fins a 23 persones de nacionalitat vietnamita en la seva majoria, o belgues amb origen en aquell país, que tenien alguna implicació amb aquesta organització. Aquesta vintena de persones han rebut penes d'entre un i deu anys de presó.

“Ho sento, mama i papa. No he tingut èxit en el meu viatge. M’estic morint, no puc respirar. Us estimo molt”, són les paraules que van fer la volta al món quan es va conèixer el cas. Era el missatge de text de Pham Thi Tra My, una jove de 26 anys que viatjava en el camió i que va morir juntament amb 7 dones més i 31 homes d'entre 15 i 44 anys. Van morir per asfíxia a causa de la falta d'oxigen dins el contenidor, que després es va trobar a la zona industrial de Grays.

Com que el tràiler havia arribat al Regne Unit a través de Bèlgica, la investigació es va obrir immediatament al Tribunal de Bruges per determinar els orígens d'aquest tràfic de persones. Segons testimonis d'alguns dels parents dels difunts, els traficants havien cobrat uns 35.000 euros pel trajecte i per poder entrar clandestinament al Regne Unit. De fet, la majoria de les persones mortes provenien d'una regió pobra del centre del Vietnam, on aquest èxode es va batejar ja com el de "la gent de les caixes", en referència als contenidors de càrrega on s’amaguen i per les reminiscències de “la gent del vaixell” amb què es van conèixer els que fugien per mar després de la guerra.

stats