Alemanya avisa: "Quan s'acabi l'hivern, els alemanys estaran vacunats, recuperats o morts"

Brussel·les crida a immunitzar-se i assenyala la “pandèmia dels no vacunats”

3 min
La comissària de Salut, Stella Kyriakides, al ple del Parlament Europeu d'Estrasburg

Brussel·lesEl ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, ha apujat el to en els darrers dies. Si la setmana passada subratllava que la pandèmia “massiva” que està vivint ara Europa és “la dels no vacunats”, aquest dilluns ha anat una mica més enllà i llançava un avís especialment contundent:  “La majoria de ciutadans alemanys estaran o vacunats o recuperats o morts quan acabi l’hivern”. Alemanya és un dels països de la Unió Europea que està trobant una forta resistència d’una part minoritària però important de la seva ciutadania a vacunar-se. Segons les dades del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) el 67,5% dels ciutadans alemanys estan vacunats, una xifra que queda molt lluny del 81% de Portugal o del 74% d’Espanya. 

Per això, són països com Alemanya o Àustria (64,4% de vacunats) els que estan patint un repunt de contagis més elevats i també un augment d’hospitalitzacions, cosa que ha posat en alerta les autoritats. 

Aquesta escalada de contagis al Vell Continent ha aigualit aquest dilluns el retorn a la presencialitat a l’hemicicle de la seu del Parlament europeu. I davant un ple gairebé buit ha comparegut la comissària de Salut, Stella Kyriakides, per fer una defensa aferrissada de la vacunació, dels seus fonaments científics i de la seva eficàcia en la lluita contra el virus ara que, segons ha dit, “ens enfrontem a una pandèmia principalment impulsada pels no vacunats”.

De la mateixa manera que aquest cap de setmana milers de persones han sortit als carrers de Bèlgica, Àustria o els Països Baixos a protestar contra la vacunació i les restriccions, Kyriakides ha hagut d’enfrontar-se als arguments d’alguns europarlamentaris que qüestionen l’eficàcia de les vacunes o del certificat digital. La comissària xipriota ha reconegut que l’alça de contagis està “desafortunadament alimentant els dubtes sobre les vacunes”, però ha sigut contundent: “L’evidència és clara, la vacunació funciona, és l’eina més efectiva que tenim perquè la gent estigui segura. No hi ha cap dubte que és efectiva contra la malaltia més severa, contra l’hospitalització i contra la defunció”.  

Ball de restriccions

L'OMS advertia fa uns dies que podrien morir mig milió de persones més al continent si no es prenen mesures i alguns països ja presenten una incidència similar a la dels pitjors moments de la primera onada. Com a conseqüència, les restriccions tornen a estar sobre la taula, com també ha tornat a revifar el debat de la vacunació obligatòria i el de la necessitat d'aplicar o no la tercera dosi. Cada país ho està enfocant per ara de manera diferent i Brussel·les veu amb preocupació un nou trencaclosques de mesures i restriccions que complicaran la mobilitat i que, a més, podrien deixar sense efectivitat el certificat digital covid, l'eina que ha permès recuperar la mobilitat i que molts països (com França o Bèlgica) han imposat de manera obligatòria per entrar a bars, restaurants o qualsevol esdeveniment públic. Àustria és qui ha anat més enllà i aquest dilluns ha tornat al confinament general. A partir del febrer, la vacuna serà obligatòria.

I Brussel·les està preocupada per tornar a un potencial desgavell de restriccions que pugui implicar que França, per exemple, exigeixi tres dosis per entrar al país i considerar el certificat digital vàlid a un turista espanyol, on les autoritats encara no han optat per estendre la dosi de reforç. Per això, aquesta setmana la Comissió Europea presentarà una nova proposta de les recomanacions europees per a la mobilitat i el certificat, que busquen "coordinar" al màxim la gestió de cada soci europeu. Ara bé, Kyriakides ha admès que Brussel·les pot fer el màxim per intentar que els governs consensuïn al màxim els enfocaments, però les competències, tant de fronteres, com de restriccions, com sanitàries, són nacionals.

stats