Amèrica Llatina
Internacional 06/09/2022

Boric reforma el seu govern després del 'no' al referèndum per la nova Constitució

Els nous perfils al capdavant de diversos ministeris giren el govern xilè cap al centreesquerra

ARA
2 min
la ministra d'interior sortint, Izkia Siches, al centre, s'acomiada del president Boric i de la nova ministra que la substitueix, Carolina Torà, a la dreta.

BarcelonaTal com havia anunciat ja després de la patacada de les urnes, quan el 62% dels xilens van dir no a la proposta de nova Constitució, el president de Xile, Gabriel Boric, ha reformat aquest dimarts el seu govern. Entre els ministres destituïts hi ha figures rellevants com la ministra d'Interior, Izkia Siches, i el de la Presidència, Giorgio Jackson, a més del comitè polític, el nucli on es prenen les decisions importants al Palau de la Moneda. Jackson, un dels homes més pròxims al president, company de les protestes estudiantils, es manté al govern però com a nou ministre de Desenvolupament Social i Família. En el seu lloc al capdavant de Presidència, el president ha nomenat Ana Lya Uriarte, una dona del Partit Socialista amb una àmplia carrera i experiència política.

De fet, tots els canvis, que arriben només sis mesos després d'accedir al poder, suposen un gir del govern xilè des de l'esquerra cap al centreesquerra. I es produeixen només dos dies després de l'aclaparador triomf del no en el plebiscit per canviar la Constitució. Boric ha nomenat com a nova ministra d'Interior Carolina Tohá, integrant del Partit Per la Democràcia (PPD), amb un perfil de centre, i filla de José Tohá, ministre d'Interior del govern de l'enderrocat president Salvador Allende i un dels homes que va ser empresonat per la dictadura d'Augusto Pinochet (1973-1989). S'incorpora com a nova ministra de Salut l'epidemiòloga Ximena Aguilera i com a ministre d'Energia l'executiu Diego Pardow, membre de Convergència Social, el mateix partit del president. Silvia Díaz, independent pròxima al PPD, es converteix en la primera ministra de Ciència de la història de Xile.

Boric ha admès que la remodelació ha sigut "el més difícil que ha hagut de fer mai" però era necessari. "No es pot governar amb superficialitat", ha dit.

Polèmic nomenament i destitució immediata

L'anunci dels canvis i la seva cerimònia d'assumpció es va endarrerir més d'una hora a causa, segons Efe, de la polseguera que va aixecar el nomenament com a sotssecretari de l'Interior de l'exlíder estudiantil i membre del Partit Comunista Nicolás Cataldo, que s'ha convertit així en el sotssecretari més breu de la història xilena. Poc després de conèixer-se la notícia, membres de l'oposició i el diari local La Tercera van rescatar de les xarxes socials missatges de Cataldo el 2011 en què criticava amb duresa els militars i els acusava d'infiltrar-se en les protestes, torturar i sobrepassar les seves atribucions. Cataldo substituïa en el càrrec Manuel Monsalve, membre destacat del PPD que sonava com a nou ministre de la Presidència, però que després de la destitució de Cataldo –el seu nomenament s'havia oficialitzat per la Presidència– es va mantenir com a sotssecretari d'Interior.

stats