Cop d'estat a Birmània
Internacional 03/03/2021

Almenys 38 morts en el dia més sagnant de les protestes contra el cop d'estat a Birmània

La violència dels militars no cessa i la xifra total de manifestants assassinats des del cop d'estat ja supera la cinquantena

Sònia Sánchez
3 min
Manifestants s'enfronten a les forces de seguretat a Birmània, aquest dimecres 3 de març, en què han mort 13 persones.

Com a mínim 38 persones han mort aquest dimecres a Birmània després que la policia i l'exèrcit obrissin foc contra els manifestants que protestaven contra el cop d'estat de l'1 de febrer. Aquesta xifra, confirmada per l'ONU, converteix el dia d'avui en el més sagnant des de l'alçament militar i eleva el nombre total de víctimes per sobre de les 50. Fins ara, el dia amb més morts havia sigut diumenge, quan 18 persones van morir a causa de la repressió de les forces de seguretat.

Entre les víctimes d'aquest dimecres hi ha almenys quatre nens, segons Save the Children. Una emissora local citada per Reuters ha explicat que un dels menors morts era un noi de 14 anys a qui li ha disparat un soldat des d'un comboi de camions militars. El seu cos ha sigut carregat a uns dels vehicles, que tot seguit ha marxat del lloc.

Segons testimonis citats per la mateixa agència, en alguns casos els agents han disparat foc real pràcticament sense previ avís. A Rangun, la principal ciutat del país, hi han mort vuit persones, set de les quals han perdut la vida quan les forces de seguretat han obert foc amb armes automàtiques a primera hora del vespre. "He sentit molts trets seguits. M'he estirat a terra, han disparat molt i he vist com mataven dues persones allà mateix", ha explicat també a Reuters el manifestant Kaung Pyae Sone Tun, de 23 anys. Una altra de les ciutats més afectades ha sigut Monywa, al centre del país, on s'han comptabilitzat fins a sis víctimes mortals. Les forces de seguretat que han reprimit les protestes a Rangun han detingut uns 300 manifestants.

Dimarts, diversos països de la regió havien demanat a Birmània que aturés la violència i es van oferir a mediar en la crisi política, però aquest dimecres l'estratègia de la junta militar, que va assumir el poder en el cop de l'1 de febrer i va detenir el govern electe liderat per Aung San Suu Kyi, ha continuat amb l'estratègia de repressió violenta. "És horrible, és una massacre. No hi ha paraules que puguin descriure la situació i els nostres sentiments", ha dit a Reuters l'activista juvenil Thinzar Shunlei Yi.

Mentrestant, les xarxes socials ploraven especialment una víctima: una jove de 19 anys que va morir a la ciutat de Mandalay després de rebre un tret al cap. La noia, que es deia Kyel Sin, portava una samarreta de color vermell on es podia llegir “Tot anirà bé”. A banda d’aquest missatge també portava una etiqueta a la roba amb el seu grup sanguini i un missatge que deia que volia ser donant d’òrgans si moria. Molts manifestants, coneixedors de la violència dels militars, porten aquest tipus d’etiquetes quan surten a protestar. 

"El país és avui a la majoria de les seves principals ciutats com la plaça de Tiananmen", ha dit a Twitter l'arquebisbe de Rangun, el cardenal Charles Maung Bo, en referència a la violenta repressió a les protestes dirigides pels estudiants a Pequín el 1989. També s'ha pronunciat el papa Francesc, que ha demanat a les autoritats birmanes que "el diàleg prevalgui sobre la repressió" i ha fet una crida a la comunitat internacional perquè "treballi perquè les aspiracions del poble de Birmània no siguin sufocades".

Preparats per a les sancions

Mentrestant, la junta militar ha advertit a la comunitat internacional que està preparada per entomar les sancions que s'han anunciat des dels Estats Units o la Unió Europea, entre altres països. Segons ha explicat en roda de premsa Christine Schraner Burgener, enviada especial de l'ONU a Birmània, quan ha advertit al número 2 de la junta, Soe Win, que els líders colpistes s'arriscaven a mesures contundents per part d'altres països, aquest li ha contestat: "Estem acostumats a les sancions, i hem sobreviscut". "Quan l'he advertit que es quedarien aïllats, la resposta ha sigut: «Hem d'aprendre a caminar només amb pocs amics»", ha afegit Schraner.

stats