Publicitat
Publicitat

REACCIONS A L’ATEMPTAT TERRORISTA

L’atac a Brussel·les reobre el debat sobre la tortura als EUA

Experts en seguretat critiquen Trump per defensar el ‘waterboarding’

Els atacs a Brussel·les han acaparat la campanya presidencial dels Estats Units, i han reobert el debat sobre l’ús de la tortura per combatre el terrorisme. El candidat favorit de la cursa republicana, Donald Trump, va tornar a defensar mètodes d’interrogació considerats tortura, com el waterboarding (asfíxia simulada amb aigua). I el seu rival, el senador Ted Cruz, va insinuar que també estaria a favor d’aquesta tècnica.

“[Els jihadistes de l’Estat Islàmic] Poden tallar caps i ofegar persones en gàbies... ¿i nosaltres no podem utilitzar el waterboarding?”, va dir Trump en una entrevista telefònica a la CNN dimarts a la nit. El magnat immobiliari novaiorquès, que hores després va guanyar les primàries d’Arizona, va assegurar que utilitzant mètodes de tortura es podrien haver evitat les morts de Brussel·les. Segons ell, Salah Abdeslam, un dels autors dels atemptats del novembre a París, “hauria parlat més ràpid” amb “tortura” i “potser no tindríem tots aquests morts”.

La candidata demòcrata Hillary Clinton va censurar via Twitter les declaracions de Trump. “Podem ser forts i intel·ligents sense advocar per la tortura -va escriure-. No deixarem que la por dicti la nostra política exterior”.

Clinton, que com Trump també va guanyar a Arizona i va consolidar el seu lideratge en les primàries demòcrates, va subratllar que la tortura “no funciona”. I que defensar aquests mètodes il·legals “és perillós” per als Estats Units.

Tot i que Cruz no es va mostrar directament a favor del waterboarding, sí que va afirmar que el seu país no havia utilitzat “mai” la tortura. Les seves paraules van donar a entendre que no considera l’asfíxia simulada amb aigua com una tècnica de tortura, ja que el Senat dels EUA va admetre a finals del 2014 que la CIA havia torturat il·legalment presumptes terroristes amb aquest mètode.

Trump atia la propaganda de l’EI

Alguns experts de seguretat van lamentar les paraules del multimilionari i candidat presidencial, ja que consideren que ajuden l’Estat Islàmic (EI) a reclutar terroristes. “És probable que estiguin editant vídeos de les seves paraules”, va explicar Malcom Nance, analista sobre terrorisme i veterà de l’exèrcit nord-americà, a la cadena MNBC. “Trump està validant el que [l’EI] explica als seus partidaris, que els EUA són un país racista, xenòfob, que va contra els musulmans, i que per això s’han de llançar atacs contra ells. És un irresponsable i ha de parar”, va afegir.

Per la seva banda, David Luban, professor de dret de la Universitat de Georgetown, creu que un “renaixement de la tortura” seria “un desastre per a la política exterior dels Estats Units” perquè el país no podria reivindicar valors democràtics i una defensa dels drets humans: “Tots els esforços per criticar l’historial de drets humans d’altres estats serien percebuts com a hipòcrites”.

Tant Trump com Cruz van assegurar que utilitzaran mesures contundents contra el terrorisme, com bombardejos massius, entre d’altres. Si l’empresari immobiliari va tornar a insistir a prohibir l’entrada de musulmans al país, el senador de Texas va proposar vigilar de prop les comunitats de persones que professen aquesta religió. Unes propostes que les associacions de drets humans consideren “xenòfobes” i “anticonstitucionals”.

Des de Buenos Aires, el president nord-americà, Barack Obama, va afirmar que la proposta de Cruz -que Trump va secundar- discrimina els nord-americans musulmans. “És errònia i antiamericana”, va reblar. D’altra banda, va insistir que la seva màxima prioritat per a la resta de la seva presidència és “derrotar l’Estat Islàmic”.

Els nous atacs jihadistes dominaran tant les primàries presidencials com la batalla per a la Casa Blanca d’aquesta tardor. Els votants, preocupats per l’amenaça terrorista, escolliran el successor d’Obama tenint més en compte la qüestió de la seguretat. I els candidats presidencials favorits buscaran guanyar el seu suport a través de les seves idees per lluitar contra l’EI. Trump ho farà amb un llenguatge dur, mentre que Clinton s’erigirà com l’única candidata amb experiència.