Publicitat
Publicitat

Abdullah i Gani s'enfrontaran en la segona volta de les eleccions afganeses

Moren cinc militars de l'OTAN al estavellar-se un helicòpter britànic a l'Afganistan

Abdullah Abdullah es va imposar en la primera volta de les eleccions presidencials afganeses, però s'enfrontarà a Ashraf Gani en una segona fase al no aconseguir el 50% dels vots, ha anunciat aquest dissabte la Comissió Electoral de l'Afganistan (IEC).

D'acord amb el recompte preliminar, Abdullah ha obtingut el 44,9% dels vots, seguit de Gani amb el 31,5 %, el que portarà a tots dos a disputar una segona volta el 7 de juny, ha informat en una roda de premsa el director de l' IEC, Ahmad Iussef Muristani.

Muristani ha recordat que es tracta dels resultats previs i que quan s'anunciïn els resultats finals de la primera volta, previstos per al 14 de maig, podrien haver-hi canvis.

Zalmai Rasul va obtenir el 11,5% dels vots, mentre que Abdul Rab Rasul Sayaf va aconseguir el 7,1%, pel que ambdós candidats queden fora de la cursa electoral.

En l'anterior cita electoral, el 2009, Abdullah va aconseguir forçar una segona volta, però es va retirar entre acusacions de frau contra la candidatura de l'actual president afganès, Hamid Karzai. En el primer mandat de Karzai,  Abdullah va ser el ministre d'Afers Exteriors, del 2001 al 2006.

Gani és un tecnòcrata amb experiència al Banc Mundial i que va ser el primer ministre de Finances durant la transició i el primer govern de Karzai, del 2002 al 2004.

El desenvolupament dels comicis del passat 5 d'abril va ser elogiat pels aliats de l'Afganistan i es calcula que la participació va ser propera al 60%, tot i l'amenaça dels talibans d'atemptar contra els que participaran en el procés electoral.

Les eleccions decideixen el successor de Karzai, que va guanyar els comicis del 2004 i 2009, i a qui la Constitució afganesa impedeix concórrer a un tercer mandat.

Les tropes de l'OTAN destacades a l'Afganistan es troben en ple procés de retirada i transfereixen gradualment les competències de seguretat a la policia i l'exèrcit del país. El replegament conclourà el proper desembre, si es compleixen els terminis previstos, però la comunitat internacional sospesa mantenir certa presència militar a territori afganès més enllà d'aquesta data.

Cinc militars de l'OTAN moren en un accident d'un helicòpter del Regne Unit

El Ministeri britànic de Defensa ha confirmat que l'helicòpter que s'ha estavellat aquest dissabte a l'Afganistan era del Regne Unit. Prèviament la Força Internacional d'Assistència a la Seguretat a l'Afganistan (ISAF) ha dit en un comunicat que cinc militars de l'OTAN havien mort al estavellar-se un helicòpter al conflictiu sud del país, sense donar més dades.

"Podem confirmar que un helicòpter del Regne Unit s'ha estavellat avui al sud de l'Afganistan", ha confirmat el ministeri de Defensa del Regne Unit, tot i que no ha donat més detalls.

Ha afegit que s'estan investigant les circumstàncies de l'accident i que no podia confirmar per ara la nacionalitat dels cinc morts. "L'incident està subjecte a investigació i seria inapropiat fer comentaris abans de notificar a les seves famílies", ha dit.

En la seva nota prèvia, la ISAF ha explicat també que estan "investigant les circumstàncies".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF