Consell de Govern
Política Govern 26/01/2024

El Govern reclama a l'Estat que impedeixi l'arribada de VTC d'altres llocs a les Illes

Costa demanarà que s'incrementi la partida per la gratuïtat del transport públic

2 min
Els ajuntaments i les comunitats autònomes podran regular les llicències de les VTC

PalmaEl vicepresident i conseller d'Economia, Antoni Costa, ha reclamat aquest divendres a l'Estat que limiti l'arribada a les Illes de VTC que hagin obtingut la llicència en altres comunitats. "Demanam al govern espanyol que reguli aquesta qüestió", ha explicat el també portaveu en roda de premsa. Si no ho fa, ha explicat que el PP intentarà introduir una esmena a la llei del Taxi que s'està tramitant al Parlament per fer-ho a través d'aquesta via, encara que l'haurà de consensuar amb els grups, perquè entraria fora de termini.

Costa ha fet aquestes declaracions després que s'hagi conegut una sentència del Tribunal Suprem que anul·la la denegació de 1.000 llicències de VTC a Madrid, i que ara s'hauran de tornar a tramitar tenint en compte la normativa existent en el moment en què es va formalitzar la sol·licitud i, per tant, sense que se'ls pugui aplicar la limitació fixada pel govern espanyol el 2018, que en limita la circulació a les comunitats on estan domiciliades.

Aquesta sentència pot fer possible que les sol·licituds d'autoritzacions de VTC que es troben en aquests moments enmig d'un recorregut judicial puguin accedir a les mateixes condicions i, per tant, puguin fer el 20% dels seus serveis a altres comunitats autònomes, entre les quals a les Illes, tal com l'Executiu espanyol va traslladar aquest dijous a les comunitats.

Segons ha informat l'Executiu en comunicat, això pot afectar significativament les Illes, un territori limitat, especialment en temporada alta, en què el trànsit ja està sovint congestionat. Malgrat que el PP pugui introduir una esmena a la llei autonòmica del Taxi, Costa ha admès que encara no és clar si això serviria per frenar una possible arribada d'aquests vehicles. "S'estan analitzant totes les possibilitats i fórmules jurídiques", ha dit.

Reclama un augment de la partida pel transport

El vicepresident també ha anunciat que reclamarà a l'Estat que incrementi la partida per la gratuïtat del transport públic en 7,1 milions d'euros. Segons Costa, el 2023 hi ha hagut un dèficit per les arques de l'administració balear. La despesa real d'aplicar la gratuïtat del transport el 2023 ha estat de 21,8 milions d'euros, quan la partida cobria 14,7 milions.

En aquest sentit, ha reclamat que l'Estat transfereixi 7,1 milions d'euros més a aquesta inversió, que se sumarien als 43 que ja ha rebut la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat. El motiu és que el Govern calcula que la despesa sigui "com a mínim" similar a la del 2023 aquest any que comença. Tot i això, Costa ha remarcat que la gratuïtat està "garantida" tant si aconsegueix aquest increment com si no.

stats