Esports 08/02/2018

La Gala de l’Esport més femenina

La XVII edició ha estat marcada per la forta presència de l’esport femení i el reconeixement a projectes socials

Juanmi Mas
5 min
La Gala de l’Esport més femenina

PalmaEl teatre Principal de Palma ha acollit un any més el major reconeixement que es fa a l’esport base de Mallorca i a tot el teixit esportiu i humà que l’envolta. La XVII Gala de l’Esport, organitzada per la Direcció Insular d’Esports del Consell de Mallorca, ha reconegut els èxits esportius de 149 joves de 24 federacions. Ha estat durant un acte que ha encapçalat el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat; el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, i la directora insular d’Esports, Margalida Portells. La jugadora de futbol femení del FC Barcelona Mariona Caldentey i el ciclista Joan Reinoso han estat els esportistes d’elit que han apadrinat aquesta dessetena edició de la Gala de l’Esport, marcada per una gran presència de l’esport femení i pel reconeixement a projectes socials sorgits des del món esportiu.

Hi ha hagut representació de 24 federacions esportives de les Illes Balears: atletisme, bàdminton, ball esportiu, ciclisme, escacs, la Federació d’Esports Adaptats (FESAIB), futbol, gimnàstica, golf, judo, karate, motociclisme, natació, pàdel, petanca, piragüisme, taekwondo, tennis, tennis taula, tir de fona, tir olímpic, triatló, vela i voleibol.

La XVII Gala de l’Esport ha estat marcada per dos aspectes destacables: la forta presència de l’esport femení –dels 149 joves esportistes guardonats, 90 són dones– i també pel reconeixement a projectes socials que neixen del món de l’esport i que aposten per pràctiques més igualitàries i integradores. És el cas del reconeixement que ha rebut la Federació d’Esports Adaptats de les Illes Balears pel desenvolupament del programa de Boccia, un esport basat en la combinació de tàctica i habilitat que practiquen persones en cadira de rodes amb paràlisi cerebral o discapacitat física severa.

Pel que fa a les federacions esportives que han aconseguit major nombre d’esportistes guardonats, en aquesta XVII Gala de l’Esport destaca, en primer lloc, la Federació de Voleibol, que enguany ha fet pujar a l’escenari 30 campiones, clar exemple dels èxits femenins que s’estan assolint en aquest esport gràcies als equips cadet de voleibol pista i l’equip infantil en la modalitat de vòlei platja, que han quedat primers en els campionats d’Espanya.

Per la seva banda, la Federació de Piragüisme s’endú a casa 22 reconeixements per a piragüistes mallorquins que durant el 2017 varen quedar primers en competicions d’àmbit estatal. Entre les federacions amb major nombre d’esportistes guardonats també es troben les de natació (amb 16 nedadors i nedadores que han fet pòdium a Espanya i a l’estranger, amb un nombrós equip de natació sincronitzada aleví), taekwondo (amb 17 nins i nines reconeguts), tir de fona (10) i vela (14).

Tots aquests joves esportistes han pogut conèixer de primera mà l’experiència de destacats referents de l’esport mallorquí com són la jugadora de futbol Mariona Caldentey i el ciclista Joan Reinoso, que han apadrinat aquesta XVII Gala de l’Esport. Mariona Caldentey juga actualment com a centrecampista al Futbol Club Barcelona a la primera divisió femenina d’Espanya i té en el seu palmarès quatre Copes de Catalunya, una Copa de la Reina i una Lliga. Joan Reinoso es dedica al ciclisme i és un clar exemple de perseverança i sacrifici: tot i patir lesions greus –l’any 2012, per l’impacte d’un llamp– i després d’una duríssima recuperació, l’esportista inquer va participar el 2014 en el circuit de natació de l’Ironman, i durant la seva primera temporada com a ciclista ha aconseguit un 100% de victòries.

Els reconeixements del 2018

La dessetena edició d’aquesta Gala de l’Esport base ha servit també per reconèixer la feina feta per diferents persones i entitats a favor del foment de la pràctica esportiva i en la divulgació dels valors entre els més joves. Així, entre aquests reconeixements, el premi Jugam ha estat per al club Discaesports. Nascut fa quatre anys amb l’objectiu d’acostar l’esport a persones amb discapacitat, Discaesports disposa actualment d’un equip professional de bàsquet que competeix a Segona Divisió i ha creat una escoleta de bàsquet infantil per a nins i nines amb alguna discapacitat. Així mateix, fa feina en la creació d’una nova secció de rugbi. A més, el seu equip professional de bàsquet forma part del programa ‘Jugam amb l’elit’ de la Direcció Insular d’Esports, que participa en visites escolars a diferents centres educatius de Mallorca per mostrar als infants que tothom pot accedir a l’esport independentment de les seves capacitats.

La distinció per a Club Esportiu ha recaigut en la tasca del Club de Muntanya i Escalada de Sóller per la seva participació en els programes d’esport base del Consell de Mallorca i, especialment, per la implicació en el circuit de curses infantils de la serra de Tramuntana, com també per l’aposta per la solidaritat que ha demostrat recentment amb Tòfol Castanyer, que ha fet la Doble Ultra serra de Tramuntana amb el lema ‘Passes per en Pau’.

El reconeixement per al municipi que ha col·laborat més activament en el foment de l’esport base ha estat per a l’Ajuntament de Binissalem. El Consistori binissalemer ha acostat durant la passada temporada set modalitats esportives –futbol, bàsquet, tennis, rugbi, gimnàstica rítmica, ball i multiesports– a 1.250 infants del municipi a través dels diferents programes de promoció esportiva del Consell de Mallorca.

En la distinció de Centre Educatiu, aquesta Gala de l’Esport ha reconegut la feina feta pel CEIP Juníper Serra de Petra, un centre que ha participat de manera ininterrompuda en el programa ‘Suma’t’ de la Direcció Insular d’Esports. Es va posar en marxa ara fa sis anys i desenvolupa un gran treball per donar a conèixer en el municipi una gran varietat de modalitats esportives. Destaca el compromís que té el seu professorat amb l’educació física i la importància que té la pràctica esportiva entre l’alumnat: és per això que han creat un blog en el qual els mestres exposen les unitats didàctiques que desenvolupen per a la millora constant.

Finalment, en l’àmbit de les distincions personals, aquesta XVII Gala de l’Esport ha reconegut la gran aportació al món de l’esport base de dos professionals: un, procedent del món de la Medicina com és el doctor Teo Cabanes, coordinador del Servei de Medicina de l’Esport del Consell de Mallorca des del 1998 fins al 2017; el segon, provinent del món de la gestió esportiva com és Pep Luis Berbel Vallés, cap d’Àrea dels Serveis Esportius de l’Institut Municipal de l’Esport de l’Ajuntament de Palma des del 1981 fins a l’actualitat.

La mascota ja té nom: Xispeta

La Gala de l’Esport ha estat l’escenari escollit per donar a conèixer el nom de la mascota de la Direcció Insular d’Esports: Xispeta. Aquesta és la proposta que ha fet Ainhoa Muñoz, alumna de 6è de Primària del CEIP Vialfàs, de sa Pobla. És la guanyadora del concurs ‘Dona vida a la nostra mascota’, a través del qual el Consell ha cercat la implicació, la imaginació i la il·lusió dels infants i els joves escolars de Mallorca per dotar de vida pròpia la mascota, amb un nom propi i una breu història relacionada amb l’esport. En el concurs, hi han participat 332 alumnes de 5è i 6è de Primària i 1r d’ESO de centres educatius de tot Mallorca.

A la gala celebrada aquest dijous al teatre Principal de Palma, Ainhoa Muñoz ha rebut el guardó al primer premi d’aquest concurs, dotat –entre d’altres– de 1.000 € per a material esportiu per al centre on estudia. També ha estat premiat Tomeu Julià Maimó, de 5è de Primària del CEIP Reina Sofia, de s’Horta, que ha quedat en segona posició en el concurs. El seu centre rebrà material esportiu per valor de 700 euros. I el tercer premi ha estat per a Joan Roca Quiles, de 6è de Primària del CEIP Sant Jordi, un centre que rebrà 400 euros en material esportiu.

stats