Barça

La intrahistòria de la reunió frustrada entre el Barça i els àrbitres

El club i el CTA s'havien de veure les cares aquest dijous i no ho faran arran d'una filtració

3 min
xavi hernandez i joan laporta avui a la ciutat esportiva, en la prèvia del partit contra el PSG a la lliga de Campions

BarcelonaEl FC Barcelona i el Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) s’havien de reunir aquest dijous a Las Rozas a petició del club blaugrana, però finalment la trobada no es produirà. L’ens arbitral ha decidit cancel·lar unilateralment la cita perquè considera inacceptable que l'entitat catalana hagi filtrat als mitjans de comunicació l’existència de la reunió. El Barça havia sol·licitat revisar les jugades polèmiques del clàssic que es va disputar al Santiago Bernabéu el 21 d’abril, i havia posat l'èmfasi especialment en el gol fantasma de Lamine Yamal per esclarir si la pilota havia travessat la línia de gol.

El CTA sol acceptar els cara a cara amb els clubs de bona gana per afavorir un ecosistema de concòrdia futbolística tot i que no tingui cap obligació de donar explicacions de les decisions que prenen els seus col·legiats. Luis Medina Cantalejo, president dels àrbitres, sempre ha declarat públicament que “la porta del seu despatx està oberta” per resoldre dubtes, però també creu que el contingut d’aquestes trobades no s’hauria de fer públic.

El cas del Barça és excepcional: els dirigents estan molt molestos amb Joan Laporta per la seva arenga pública contra els àrbitres. Consideren que no haurien de tenir la deferència de rebre un club que està dispensant als àrbitres un tracte "vexatori", des del president fins a l’entrenador. Així i tot, la reunió es va programar per decisió del president de la RFEF, Pedro Rocha, que necessita amb urgència apagar focs per evitar que se li multipliquin els problemes. Tanmateix, la filtració ha sigut la gota que ha fet vessar el got i el CTA ha decidit desconvocar la trobada per evitar que es convertís en un circ mediàtic.

Com són les trobades entre el CTA i els clubs que ho demanen?

Aquestes reunions entre el CTA i els clubs de la Lliga es produeixen en un context d’absoluta normalitat sempre que un equip ho sol·licita a la Federació Espanyola de Futbol amb el pretext de sentir-se perjudicat pels arbitratges. S'acostumen a celebrar en un ambient de respecte i cordialitat on la veu cantant la porten els responsables arbitrals, capitanejats per Medina Cantalejo.  

En primer lloc, es visualitzen les jugades polèmiques que afecten l’equip implicat i el CTA fa una valoració tècnica en què es determina si l’acció està ben resolta o el col·legiat ha comès un error. L’anàlisi s’acostuma a complementar amb la normativa vigent del reglament en què es fonamenta el judici de la jugada i, si s’escau, les directrius que han rebut els àrbitres. Com a deferència, els assistents a la reunió poden escoltar els àudios del VAR encara que no s’hagin fet públics perquè puguin valorar el procés d’avaluació de l’acció.

Els dirigents també fan incís en la dificultat de resoldre algunes jugades tenint en compte les eines de què disposa el CTA. Per exemple, s’especifica que els col·legiats de la sala VOR no disposen del fora de joc semiautomàtic i que l’àrbitre de camp no té el rellotge de la tecnologia de gol que permet saber si la pilota ha passat totalment la línia (cas del gol fantasma de Lamine Yamal).

En el cas de reconèixer una mala praxi de l’àrbitre de torn, es traslladen les disculpes pertinents als representants de l’entitat que ha sol·licitat la reunió. En aquest intercanvi d’opinions, el CTA també prepara un vídeo amb accions polèmiques que han afavorit l’equip que ha tramitat la queixa amb l’objectiu de deixar palès que no hi ha premeditació. Pel que fa a designacions, es té una especial consideració amb l’equip implicat i els àrbitres que els xiulen a les següents jornades són internacionals o gaudeixen d’una llarga trajectòria a Primera Divisió.

stats