Energia
Economia 28/09/2022

Yllanes promociona les Balears a Brussel·les com a "punta de llança de la descarbonització"

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, juntament una delegació de les Canàries, ha visitat la capital comunitària per donar a conèixer les mesures en matèria d'energia

ARA Balears
3 min
El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, presenta el nou model balear d'energia.

PalmaEl vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el conseller de Transició Ecològica, Lluita contra el Canvi Climàtic i Planificació Territorial del Govern de les Canàries, José Antonio Valbuena, s'han reunit aquest dimarts a Brussel·les amb representants de la Representació Permanent d'Espanya a la Unió Europea (Reper) per compartir les accions dels dos arxipèlags en el marc de la transició energètica perquè la Reper les pugui prendre en consideració i defensar-les en les reunions d'energia del Consell de la Unió Europea.

L'objectiu és impulsar un front comú entre els dos arxipèlags per ser referents europeus en matèria de descarbonització i així ho han fet arribar a Raúl Fuentes Milani, ambaixador representant permanent adjunt d'Espanya davant la Unió Europea; Pilar Durán Solano, consellera d’Assumptes autonòmics, i Santiago Rodríguez Urial, conseller d’Afers Autonòmics.

El vicepresident balear i el conseller canari, acompanyats del comissionat del govern d'Espanya per a l'impuls d'energia sostenible en sistemes insulars, Marc Pons, han mantingut, a més, una reunió amb Antoni Vicens, director general de Relacions Exteriors del Govern de les Balears i responsable de l'Oficina de les Illes Balears davant la Unió Europea, i han pogut explicar als assistents totes les polítiques que els arxipèlags estan desenvolupant en matèria d'energia.

Els representants del Govern de les Illes Balears i del govern canari inicien amb aquestes reunions una ruta per la capital europea coincidint amb l'European Sustainable Energy Week 2022, on mantindran contactes amb representants d'altres regions europees i amb representants de les diferents institucions amb l'objectiu d'aconseguir més suport en el procés de descarbonització, i ser referents en el continent europeu.

Les Balears i les Canàries volen ser exemple de sobirania i eficiència energètica a ulls de les altres regions i països europeus, i per això Yllanes i Valbuena esperen rebre el suport de les institucions comunitàries per accelerar la transició energètica en els entorns insulars i convertir així les illes en la punta de llança de la descarbonització, objectiu emmarcat dins del programa europeu Clean Energy for EU Islands. Tots dos governs consideren que, per les seves característiques, les illes poden ser referents a l'hora d'aplicar polítiques innovadores que siguin replicables després als territoris peninsulars.

En paraules del vicepresident balear, Juan Pedro Yllanes, "hem vingut perquè Europa continuï fixant-se en nosaltres com a referents en el procés de descarbonització. En un moment de crisi energètica i climàtica, on molts ulls estan posats a la Mediterrània, creim que tant les Balears com les Canàries podem ser un exemple. Venim a compartir la nostra experiència en el procés de descarbonització i a aconseguir que les institucions europees es fixin en les polítiques que estam desenvolupant, com l'empresa pública d'energia que tenim a les Balears. Sabem que Europa ens ha triat com a projecte pilot per desenvolupar hidrogen verd, però volem ser més ambiciosos en els objectius marcats per la Unió Europea i aconseguir la descarbonització de les illes abans que la resta del continent. Per això, a  les Balears necessitam accelerar la nostra penetració de renovables, iniciar el camí de l'emmagatzematge i millorar la connexió amb la Península, aspecte clau per a la integració de renovables i la reducció d'emissions a la nostra comunitat".

Per la seva banda, José Antonio Valbuena ha indicat que "les Canàries aspiren a convertir-se en un territori descarbonitzat el 2040, deu anys abans que la resta del panorama estatal, i per això s'ha armat d'una llei de canvi climàtic i transició energètica bastant ambiciosa i de diferents instruments de gestió que marcaran el camí cap a aquest horitzó temporal que ens permetria ser punta de llança mediambiental per a altres territoris similars". 

Antoni Vicens ha indicat que "actualment l'executiu balear impulsa el desenvolupament d'una estratègia d'illes de la Unió Europea i que, precisament, el procés de transició energètica en entorns insulars és una dels seus elements fonamentals".

Yllanes i Valbuena, a més, han establert una unió per representar els entorns insulars en la propera Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2022 (COP27), que es durà a terme del 6 al 18 de novembre de 2022 a Sharm El Sheikh, Egipte. En aquest espai, tots dos dirigents esperen abordar el marc regulador i de governança que les illes han de dur a terme per impulsar la transició energètica i per poder establir mesures que ajudin a augmentar la resiliència davant el canvi climàtic.

El vicepresident i el conseller han abordat també la necessitat que tenen ambdues comunitats autònomes que hi hagi una implicació del sector turístic, eix vital en l'economia de les dues regions. És important que s'aposti no només per l'autoconsum, sinó també per la seva sostenibilitat, la reducció del seu consum energètic o l'aposta per noves tecnologies com l'hidrogen verd.

stats