Economia 16/03/2022

Els transportistes illencs anuncien una vaga indefinida que començarà d'aquí a deu dies

L'Agrupació de Transportistes de Mercaderies de les Balears presentarà demà l'aturada a la Delegació del govern espanyol

2 min
El conseller de Mobilitat, Josep Marí durant la roda de premsa posterior a la primera negociació amb els transportistes illencs.

PalmaEls transportistes de les Illes declaren una vaga indefinida que començaria d'aquí a deu dies, segons han anunciat avui dimecres després de la mesa de diàleg amb el Govern. El president de l'Agrupació de Transportistes de Mercaderies de les Balears, Ezequiel Horrach, ha assegurat que necessiten "ajudes urgents" i si convoquen aquesta aturada és perquè necessiten "liquiditat ara mateix".

"No podem esperar a final de mes", ha defensat Horrach, que ha posat el focus en el fet que les ajudes que necessiten són urgents i han de ser per ara. Així mateix, ha volgut deixar clar que "no ho feim per desafiar, sinó perquè no podem aguantar més".

En efecte, el motiu que ho ha desencadenat tot és el preu del combustible i el fet que els sobrecostos els hagin d'assumir els transportistes, a més d'haver-hi d'incloure el factor de la insularitat. Horrach ha explicat que de València a Madrid i de València a Mallorca hi ha els mateixos quilòmetres, però el cost per venir a les Illes és el triple de car. "Abans ho assumíem i teníem marges molt petits, però ara hi perdem doblers", ha assegurat.

Les conseqüències

Segons ha explicat el president de l'Agrupació de Transportistes de Mercaderies, a la Península hi ha polígons que s'estan bloquejant i hi ha problemes per recollir-ne els productes, "però no els de primera necessitat", ha recalcat amb èmfasi. "No faltaran aliments ni medicaments, però materials de construcció segurament sí", ha reconegut Ezequiel Horrach.

Així mateix, Horrach ha reconegut "por" dels transportistes de sortir de les Illes, perquè, segons ha dit, "s'estan cremant camions i en moltes ocasions la Guàrdia Civil ha d'escortar-nos fins que embarcam en els vaixells".

Les negociacions per evitar l'aturada

Abans de res, el president de l'associació de transportistes ha deixat molt clar que "no n'estam culpant el Govern illenc", però demanen ajudes per sortir del forat. En aquest sentit, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha assegurat que es faran esforços per demanar més intensament al govern de l'Estat que es redueixi el preu del combustible amb una baixada dels impostos sobre aquests.

A més, el conseller ha anunciat que es demanarà a l'Estat que es tingui en compte que a les Illes el combustible és encara més car que a la resta del territori. Amb això, ha afirmat que les ajudes arribaran i que s'asseuran amb tant amb els representants del sector com amb el govern per recollir les propostes i demanar respostes.

Finament, Marí ha recordat que si es varen poder repartir el gran paquet d'ajudes contra els efectes de la covid, ara també es podrà assolir aquest repte.

stats