Economia 08/08/2022

El sector del taxi denuncia que està "saturat" perquè falten almenys 50.000 cotxes de lloguer

Taxi PIMEM denuncia les "pràctiques abusives i monopolístiques" de les grans multinacionals que els expulsen

ARA Balears
2 min
Taxistes circulant per Palma.

PalmaL'Associació Sindical d'Autònoms del Taxi de Mallorca (Taxi PIMEM) ha assegurat que la situació del sector aquesta temporada turística "està sent preocupant i desbordant". Les causes serien "les mancances del transport públic de l'illa, la manca de cotxes de lloguer i l'increment de l'arribada de turistes de manera excepcional", han indicat.

Taxi PIMEM ha explicat que l'increment de la demanda de taxis, derivat dels diferents factors, "no pot ser absorbit per l'oferta actual a causa de la manca de llicències temporals, la manca de conductors i la burocràcia dels estaments públics per concedir llicències". Així mateix, ha denunciat que tampoc "se soluciona amb l'arribada de grans multinacionals" a Mallorca, ha dit el president de l'Associació, Biel Moragues.

Falten entre 50.000 i 80.000 cotxes de lloguer, cosa que fa que els turistes reclamin un taxi per poder arribar al seu allotjament. A més, el president també ha censurat la "manca de mà d'obra qualificada", ja que hi ha més de 300 llicències de taxi sense conductor.

La competència

Uber o Cabify, segons ha exemplificat Moragues, "actuen de manera monopolística, fent dúmping en preus amb l'objectiu d'eliminar la xarxa de taxistes autònoms, per, una vegada desapareguda aquesta, apujar els preus". "Aquestes pràctiques abusives i monopolístiques ja s'han vist a ciutats com Nova York o San Francisco", ha recriminat, rebutjant la seva arribada a les Illes.

Així mateix, ha assegurat que aquests models de negoci són "depredadors del sector que minven l'autònom i la petita empresa amb pràctiques deslleials i amb precarietat laboral".

Saturació de la ciutat

Segons ha indicat Moragues, "el que abans es podia cobrir amb 20 minuts, ara en necessita 50", destacant "la saturació que viu la capital". Aquest fet causa "grans dificultats" per cobrir els serveis a Palma.

És per això que l'Associació vol "conèixer les intencions del Govern sobre el model econòmic que vol implantar, on aspectes com el decreixement de visitants, el decreixement del nombre de cotxes de lloguer o la gestió de l'arribada de creuers són variables per tenir molt en compte a l'hora de decidir quan i quants taxis s'haurien de sumar a la flota actual". "Els nostres polítics haurien de vetllar per la sostenibilitat i la competitivitat de les nostres empreses i els nostres autònoms, oferint un marc d'actuació garantista que mantingui el benestar social i empresarial de Mallorca, evitant l'entrada de grans empreses multinacionals que distorsionen el nostre territori i impedeixen que petites empreses i autònoms puguin fer i mantenir la seva activitat econòmica", ha conclòs el president de Taxis PIMEM.

stats