Economia 08/08/2021

El xàrter nàutic balear preveu uns pròxims mesos "desastrosos": ja hi ha un 45% de cancel·lacions

La decisió del govern alemany de restringir el turisme cap a les Illes i la cinquena onada podrien ser els causants d'aquestes previsions

2 min
Malgrat les males previsions per setembre i octubre, el sector de xàrter nàutic ha registrat un 75% d'ocupació al juliol i en preveu un 80% a l'agost.

PalmaL'Associació Patronal d'Empresaris d'Activitats Marítimes de les Balears (APEAM) mira amb preocupació els mesos de setembre i octubre. Segons han indicat, ja s'han registrat fins a un 45% de cancel·lacions per a aquests mesos propers. Tot i haver començat la temporada dins el juny, el sector del xàrter nàutic ho havia fet amb bon peu, ja que durant el juliol es va registrar un 75% de contractació dels seus serveis i per a l'agost se n'espera un 80%. Són dades que es consideren favorables, tenint en compte la situació que viuen les Illes. Així i tot, per als mesos vinents ja no és el mateix.

El president de la comissió del xàrter nàutic d'APEAM, José María Jiménez, ha explicat els possibles motius de la reculada que es preveu viure en el mercat. Segons ha dit, moltes famílies no poden venir a causa que els infants encara no estan vacunats al seu país i això fa que hagin de restar en quarantena en tornar. Les declaracions tenen a veure directament amb el mercat alemany i britànic i la seva decisió d'implantar la quarantena a les persones que retornin de vacances i no tinguin la pauta de vacunació completa. Sobretot, s'ha de fer esment al mercat germànic, ja que set de cada deu alemanys que viatgen a Espanya ho fan a les Illes Balears. En aquest sentit, Jiménez ha destacat que les restriccions per viatjar "estan fent moltíssim de mal."

L'APEAM reclama falta d'ajudes

L'associació no està gens satisfeta amb la gestió que s'està fent del seu sector. Ha protestat per la falta d'ajudes rebudes durant aquest any, ja que ha de fer front a un "alt cost dels amarradors", que es veuen obligats a pagar. A més, s'ha referit als crèdits ICO com una "trampa" per al seu negoci. Segons ha dit, totes les seves embarcacions tenen despeses fixes "que s'han de mantenir." Alhora, ha volgut reivindicar les queixes cap a les pràctiques de xàrter pirata, que, a parer seu, continua sent una activitat molt freqüent. Amb la nova normativa, no és necessari declarar un amarrador fix per obtenir l'autorització de xàrter, cosa que des de l'APEAM diuen que és un dels motius clau per a aquesta pràctica il·legal.

stats