Banca

CaixaBank supera els 1.000 milions de beneficis en un trimestre

Els guanys dels tres primers mesos del 2023 van ser de 855 milions

3 min
El conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, aquest dimarts a la presentació de resultats de l'entitat a València.

ValènciaTrimestre rodó per a CaixaBank, que va tancar els tres primers mesos de l'any amb un benefici net de 1.005 milions, un 17,5% més que en el mateix període del 2023. Aleshores el conseller delegat de la companyia, Gonzalo Gortázar, va assenyalar que els resultats suposaven la recuperació de "la normalitat" després d'"una travessia pel desert llarguíssima”. Dotze mesos després, els comptes de l'entitat continuen disparats. Així ho ha reconegut Gortázar en la presentació del balanç del primer trimestre de l'any, que s'ha celebrat aquest dimarts a València.

Tot i la rotunditat de les xifres, són lleugerament menys vigoroses que en els mesos precedents, atès que en el conjunt del 2023 els guanys van augmentar un 53% i van fregar els 5.000 milions. La velocitat de creixement declina, comparativament, i això és el que potser ha decebut els inversors borsaris, atès que el preu dels títols del banc s'havien depreciat un 3% a primera hora del matí i un 2% al migdia.

La dada no ha eliminat el somriure de Gortázar, que ha volgut posar les llums llargues. “L’acció, més enllà del dia d’avui, ha tingut un recorregut extraordinari”, ha emfatitzat. Les xifres li donen la raó, ja que en l'acumulat de l'any l'entitat es revalora un 44,6 % en els mercats.

El financer ha reiterat també que els guanys de la companyia estan llastats per l’impost extraordinari a la banca, que ha obligat l'entitat a pagar a Hisenda 493 milions, un 32% més que en l’exercici anterior. En total, durant el primer trimestre, CaixaBank ha abonat tributs per valor de 1.135 milions.

Fortalesa de l'economia espanyola

Com és habitual, gairebé la meitat de les preguntes de la compareixença han estat dirigides a aconseguir que Gonzalo Gortázar valorés l'evolució de l'economia i la política espanyoles. Sobre la primera, l'executiu ha celebrat la fortalesa d'una economia espanyola que en el primer trimestre de l'any manté un ritme de creixement superior al dels països més grans de la Unió Europea. L'augment del PIB espanyol ha estat del 0,7%, quan en el mateix període el francès es va elevar un 0,2%.

"Les dades d’Espanya són sorprenentment bones", ha celebrat el directiu, que ha destacat que també són encoratjadors els resultats dels Estats Units. "Potser no abaixen els tipus d'interès", ha afegit, en referència a una futura decisió de la Reserva Federal dels EUA. Sobre l'economia espanyola, ha valorat la seva "resiliència notable" i ha reclamat revisar a l'alça les previsions del 2024. També ha aplaudit unes xifres del turisme "extraordinàries".

El banquer s'ha mostrat molt menys optimista quan ha hagut de valorar un dels principals debats de l'economia espanyola com és l'accés a l'habitatge. Segons Gortázar, en aquest sector l'administració fa anys que fa tard. "No estem construint prou habitatge i estem abocats a tenir un problema. Tenim un dèficit, perquè la demanda és més gran que l’oferta", ha dit, en un breu diagnòstic.

Sobre les possibles causes d'aquesta situació, ha assenyalat que en els últims anys s'han aprovat "regulacions benintencionades, però que tenen resultats contraproduents". Finalment, i pel que fa a possibles solucions, ha reclamat que l'administració s'impliqui més en el sector i financiï habitatge social. Encara sobre el negoci immobiliari, Gortázar ha pronosticat una "baixada de les quotes hipotecàries" que alleugereixi la situació de les famílies. El directiu ha estimat que la baixada dels tipus al llarg d'aquest exercici pot suposar uns 14 euros de mitjana al mes per als 1,3 milions de clients. "La pujada dels tipus hipotecaris arriba a la seva fi", ha sentenciat.

Com és habitual des de la seva aprovació, la crítica a l'impost extraordinari a la banca ha estat recurrent en diferents moments de l'exposició de Gortázar i en el torn de preguntes dels periodistes. Sobre el tribut, l'alt càrrec de CaixaBank ha dit que és una mesura injusta. "No tenim una rendibilitat exagerada. La rendibilitat del sector financer és de l'11% [si només es tenen en compte les operacions a Espanya], quan la de la mitjana de les companyies de l’Íbex-35 és del 17%". En aquest sentit, i davant una possible pròrroga del tribut, ha afirmat que si l'impost continua "deixarà de ser extraordinari" per passar a ser ordinari i, per tant, "hauria de ser deduïble, a més de basar-se en els beneficis i no en els ingressos".

stats