GOB
Societat 03/05/2024

El GOB reclama diàleg i participació permanent de les entitats en les polítiques ambientals i urbanístiques

Reclamen la interlocució directa amb el Govern en relació amb altres qüestions com el turisme

ARA Balears
2 min
La presidenta del GOB, Margalida Ramis

PalmaRepresentants del GOB, encapçalats per la presidenta, Margalida Ramis, han mantingut aquest dijous una trobada amb la presidenta del Govern, Marga Prohens, i la consellera d'Habitatge, Mobilitat i Territori, Marta Vidal, a qui han traslladat la necessitat que existeixi un diàleg permanent entre l'Executiu i les entitats socials.

En declaracions als mitjans, Ramis ha explicat que existeixen determinades qüestions, en matèria de polítiques urbanístiques i de territori, que justifiquen aquest diàleg i ha posat com a exemple l'eliminació de la Comissió Balear de Medi Ambient i altres informacions que es van coneixent en relació amb el decret de simplificació administrativa.

Des del GOB reclamen la interlocució directa amb el Govern pel que fa a altres qüestions com el turisme, a les portes de la temporada alta, la degradació ambiental i la crisi climàtica. En relació amb aquesta darrera, Ramis ha lamentat que estigui "passant desapercebuda". Segons han explicat, sovint coneixen les polítiques o les iniciatives quan ja s'han redactat i quan el marge d'influència i aportació és més reduït.

També han traslladat als representants del Govern la necessitat de mantenir la moratòria de places i la limitació de l'arribada de creuers i de cotxes de lloguer. En matèria turística, els ecologistes han celebrat en tot cas haver pogut trobar sintonia amb l'Executiu autonòmic respecte de la necessitat de posar límits al turisme. "Teníem una altra sensació", ha assenyalat Ramis.

El Govern i el GOB coincideixen igualment, segons ha traslladat la representant dels ecologistes, en la necessitat d'actuar de manera contundent contra el lloguer turístic il·legal. També s'ha abordat en la trobada, que s'ha prolongat durant més d'una hora, la qüestió de la ILP 'Avui per demà', que es mantindrà, encara que a l'espera de veure en quines condicions es desenvolupa al llarg de la legislatura.

La problemàtica de l'habitatge també ha estat present en la reunió, a la qual el GOB ha traslladat la seva preocupació respecte de la possibilitat que darrere d'una intenció social s'amaguin dinàmiques que acabin afavorint l'especulació o les dinàmiques d'expulsió de col·lectius més vulnerables. La consellera d'Habitatge, Mobilitat i Territori, Marta Vidal, ha insistit, respecte de la Comissió Balear de Medi Ambient, que l'Executiu no pretén "en cap cas" que existeixin menys garanties ambientals, sinó separar la part mediambiental de la part urbanística.

stats