Economia 30/05/2023

Els salaris augmenten un 7% a les Illes els darrers deu anys, mentre que el preu de l'habitatge puja un 98%

Un estudi fet per Fotocasa i Infojobs posa de manifest aquesta problemàtica

ARA Balears
2 min
Un edifici en lloguer a Palma

PalmaEls sous dels treballadors de les Balears han crescut un 7% els darrers deu anys, mentre que el preu de l'habitatge per llogar ha crescut un 97,9% durant la darrera dècada. Així ho revela un estudi fet per Fotocasa i InfoJobs. No obstant això, si es té en compte l'evolució dels salaris i el preu de l'habitatge en l'últim any, l'informe recull que a les Illes els sous han baixat un 1,2%, mentre que l'habitatge s'ha encarit un 18,2% el 2022.

El salari mitjà de les Balears va passar de 23.577 euros el 2021 a 23.292 euros l'any passat. Segons ha informat Europa Press, en aquest mateix període, el preu mitjà del lloguer va pujar d'11,98 euros el metre quadrat a 14,16 euros. En aquest sentit, la directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa, María Matos, recalca que "el preu del lloguer s'ha anat encarint a un ritme frenètic en la darrera dècada, ja que després de la recuperació de la crisi econòmica el 2014, l'habitatge per llogar es va fomentar com a principal opció residencial dels ciutadans, la qual cosa va provocar que la demanda anàs incrementant-se enfront d'una oferta molt escassa".

Matos ha indicat que, en aquests moments, "els preus dels lloguers són els més alts de la història". Amb tot, ha afegit que, "mentre que el cost del lloguer creix, els salaris no ho fan al mateix ritme, la qual cosa obliga els ciutadans a fer un 43% d'esforç salarial per pagar el lloguer. Una situació que complica, cada vegada més, l'accés a l'habitatge".

Per part seva, la directora de Comunicació i Estudis d'InfoJobs, Mónica Pérez, ha assenyalat que durant els últims deu anys el salari mitjà a l'Estat ha crescut "lentament" després de la recessió econòmica del període 2008-2013, "amb un comportament similar al de la resta de la Unió Europea".

No obstant això, Pérez ha incidit en el fet que Espanya està lluny de les retribucions de països com Alemanya o França i els treballadors "han estat els més afectats per la pèrdua de poder adquisitiu". "Les pujades salarials pactades entre patronal i sindicats d'aquí a 2025, juntament amb la contenció de la inflació, estan enfocades a pal·liar aquesta situació i a mantenir l'ocupació", ha sentenciat.

stats