Economia 11/04/2023

Comprar un habitatge, cada vegada més complicat a les Balears: no basten 11 anys de sou íntegre per pagar la hipoteca

L'Arxipèlag és la comunitat amb major esforç salarial per fer front al pagament

1 min
Promoció d'una hipoteca en una sucursal bancària.

PalmaCada vegada és més complicat poder accedir a la compra d'un habitatge a les Balears. Segons el darrer estudi fet per Fotocasa, els ciutadans de les Illes necessiten destinar 11,3 anys de salari íntegrament a pagar una hipoteca el 2022, fet que converteix l'Arxipèlag en la comunitat amb major esforç salarial per fer front al pagament. Aquesta dada és la més alta de la darrera dècada (el 2012 els illencs necessitaven el sou íntegre de 7,2 anys).

La xifra de les Balears és molt superior a les de la resta de comunitats. Només Madrid, on els ciutadans necessiten 10,4 anys del salari íntegre per pagar el seu habitatge, s'apropa a les dades de les Illes. No obstant això, només en el 40% de les províncies els residents podrien pagar un habitatge amb menys de cinc anys del seu sou íntegre.

"Estam davant el major esforç salarial que els ciutadans han fet per fer front al pagament del seu habitatge. La raó és clara. El preu de compra ha assolit la pujada més elevada, no sols del darrer any sinó de tota la sèrie històrica, des que l'Índex Immobiliari Fotocasa té registres", explica María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa.

En aquest sentit, Matos assenyala que el cost de l'habitatge mai s'havia encarit tant en un període de temps tan curt. "El canvi en la política monetària amb les pujades de tipus d'interès ha propiciat que la demanda augmenti, encoratjada per obtenir unes bones condicions hipotecàries abans que els tipus pugin encara més. Aquest furor per comprar ha causat que el desequilibri entre oferta i demanda sigui major, per la qual cosa els preus continuen augmentant", afirma la portaveu de Fotocasa.

stats