Economia 20/02/2023

Els illencs necessiten tot el seu sou durant deu anys per pagar una hipoteca

Les Balears són la comunitat on es requereix un major esforç, molt per damunt de la Comunitat de Madrid (7,5 anys de sou) i les Canàries (6 anys)

ARA Balears
1 min
A hores d'ara hi ha 764 habitatges en el registre de grans tenidors de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge

PalmaEls ciutadans de les Balears necessiten 10,26 anys de sou íntegre per pagar una hipoteca, segons una anàlisi del portal Hipotecas.com recollit per Europa Press. Les Illes es converteixen així en la regió on es requereix un major esforç salarial, enfront dels 4,22 anys de Castella - la Manxa.

Les xifres de les Balears són molt superiors a les de la Comunitat de Madrid i les Illes Canàries, les altres dues autonomies que completen el pòdium, amb 7,49 i 6,06 anys, respectivament. Les altres dues comunitats que superen els cinc anys de sou per pagar una hipoteca són Catalunya (5,36) i el País Basc (5,3). El gruix de les autonomies se situa entre els quatre i els cinc anys.

D'altra banda, la dada contrasta amb el fet que les Balears són la vuitena comunitat en el rànquing del salari mitjà estatal, amb 23.881 euros, per davall de la mitjana espanyola (25.165 euros), segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La qüestió de l'habitatge s'ha convertit en el gran cavall de batalla del Govern, tant per la fricció que genera entre els socis com per les crítiques que es llancen des de l'oposició. Aquest mateix dilluns s'ha fet oficial l'aval de l'Executiu del 20% del valor de l'habitatge per als que adquireixin el seu primer immoble, sempre que el preu no superi els 270.151 euros, amb una col·laboració amb les entitats bancàries CaixaBank, Caixa Colonya i Cajamar, a més de la Cambra de Comerç.

stats