Economia 24/04/2023

Els illencs destinen el 58% del seu salari a pagar el lloguer, la xifra més alta de la darrera dècada

L'any 2021, els ciutadans de les Balears necessitaven el 49% dels seus ingressos

ARA Balears
2 min
Imatge d'un rètol de pis en lloguer en un portal de finca a Barcelona.

PalmaEls ciutadans de les Balears varen destinar de mitjana el 58% del seu salari al pagament del lloguer el 2022, la xifra més alta de la darrera dècada, enfront del 49% que s'hi dedicava un any abans. Així ho revela un estudi basat en les dades dels sous de les ofertes de feina d'InfoJobs i en els preus de l'habitatge de lloguer de Fotocasa.

El preu de l'habitatge per llogar va tancar amb un increment anual d'un 18,2% a les Illes i va situar el preu al desembre en 14,16 euros per metre quadrat al mes. Això suposa, tenint en compte el salari brut mitjà de les Balears registrat per InfoJobs, que el 2022 era de 23.292 euros (1.941 euros bruts mensuals si es divideix en 12 pagues), per la qual cosa els illencs varen haver de dedicar un 58% del sou a pagar el lloguer d'un habitatge de 80 metres quadrats.

D'aquesta manera, les Balears són la comunitat que dedica més diners del sou a pagar el lloguer. La segueixen Catalunya (58%), Madrid (57%), el País Basc (52%), les Canàries (49%), Cantàbria (43%) i el País Valencià (42%).

"No només és que els salaris no creixin al mateix ritme que l'habitatge. La principal raó d'arribar a la cota més alta de la història és que el preu del lloguer es troba en el seu nivell màxim històric, amb els majors increments dels darrers 17 anys", ha comentat la directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa, María Matos. En aquest sentit, Matos ha recalcat que "l'encariment de l'arrendament provoca que l'esforç salarial que el ciutadà fa per accedir al lloguer estigui molt per sobre del que recomanen els organismes de control europeus, que estableixen que no s'ha de destinar més del 30% al pagament de l'habitatge".

Per part seva, la directora de Comunicació i Estudis d'InfoJobs, Mónica Pérez, ha assenyalat que "les pujades salarials s'han donat només en determinats sectors professionals, com informàtica i telecomunicacions, construcció i turisme i restauració, la qual cosa genera també diferències territorials".

stats