Aerolínies
Economia 25/07/2022

Ryanair torna als beneficis enmig del conflicte laboral

Els beneficis, de 170 milions d'euros, encara queden lluny dels resultats prepandèmia, quan va obtenir 243 milions

ARA
2 min
Un avió de Ryanair carregant passatgers a l’aeroport de Vilobí d’Onyar, a Girona.

BarcelonaL'aerolínia Ryanair torna a beneficis després de la pandèmia en un moment en què es troba en ple conflicte laboral. Segons ha informat la companyia aquest dilluns, va obtenir un benefici net de 170 milions d'euros en el primer trimestre fiscal, d'abril a juny, davant les pèrdues de 273 milions d'euros del mateix període del 2021, encara impactat per la pandèmia. Aquestes xifres encara no arriben als nivells prepandèmia del 2019, quan va obtenir 243 milions d'euros en aquest mateix període.

La irlandesa també ha reportat un augment del 461% en el nombre de passatgers, passant de 8,1 milions a 45,5 milions, tot i que ha destacat que la invasió russa a Ucraïna al febrer va impactar de manera negativa en les reserves de Setmana Santa. Així mateix, va registrar un increment del 602% dels ingressos, fins als 2.600 milions d'euros.

El conseller delegat de l'aerolínia, Michael O'Leary, ha assenyalat que aquest estiu estan operant 73 Boeing 737 Gamechanger, amb què poden oferir un 4% més de seients amb una reducció del 16% en l'ús del combustible. També ha indicat que els plans de Ryanair passen per crear al voltant de 6.000 llocs de treball fins al 2026. En els pròxims tres anys, la previsió és ampliar els seus centres de formació amb la inversió de més de 100 milions en dues instal·lacions, un d'ells a la península Ibèrica.

Conflicte laboral

Aquestes xifres arriben en un context de crispació entre la plantilla de Ryanair. Des del mes de juny, l'aerolínia encara diverses jornades de vaga dels tripulants de cabina convocades pels sindicats USO i Sitcpla, que reclamen a la companyia reprendre la negociació d'un conveni col·lectiu "que reculli unes condicions laborals dignes i sota la legislació espanyola per als seus treballadors", segons expliquen els sindicats.

Només en la jornada de vaga d'aquest dilluns, 25 de juliol, fins a les 19.00 hores, s'han registrat nou cancel·lacions i 43 retards a l'aeroport del Prat, que de moment és el més afectat per l'aturada. En total, la mobilització ha causat 11 cancel·lacions i 227 retards a les deu bases aèries espanyoles on opera Ryanair. Els sindicats han fet una crida a les administracions perquè intervinguin en el conflicte.

D'altra banda, segons ha explicat O'Leary, des de l'inici de la recuperació després de la pandèmia, l'aerolínia ha negociat "ràpidament" amb els sindicats per treure les retallades salarials pactats per l'arribada del covid.

stats