La propietat industrial entra en guerra: Rússia permet saltar-se les patents dels "països hostils"

La mesura no afecta l'ús de les marques de les empreses occidentals que han tancat a Rússia

2 min
Imatge d’un local de la multinacional McDonald’s a Moscou.

BarcelonaLa propietat industrial i intel·lectual també ha entrar en la guerra d'Ucraïna. La Federació Russa ha aprovat un decret que elimina les compensacions als seus ciutadans i empreses per l'ús de patents dels estats inclosos en la seva llista de "països hostils". En la pràctica, això vol dir que els ciutadans i empreses russes podran explotar patents que no siguin seves sense risc de ser sancionats, segons han explicat a l'ARA fonts del sector. El decret del govern de Vladímir Putin no elimina el reconeixement de les patents, sinó que estableix que la compensació al seu propietari serà zero.

A la llista de països hostils de Rússia hi ha Espanya, a més d'altres estats com tots el de la UE, els Estats Units, el Japó, Corea del Sud, Singapur, Taiwan i la tradicionalment neutral Suïssa, entre altres.

Aquesta situació permetria a les empreses russes, per tant, utilitzar sense cap cost patents de grans corporacions mundials d'aquests "estats hostils", per exemple Microsoft, Apple o Samsung, entre moltes altres, amb total impunitat en el seu mercat intern, si bé no podrien exportar ni vendre els seus productes fora de Rússia. Els experts consultats, com l'empresa espanyola Isern Patentes y Marcas, consideren que seria "una mena d'expropiació dels drets de propietat industrial i intel·lectual" al país. El decret, però, només afecta les patents i no l'ús de marques comercials de productes i serveis a Rússia. Per tant, no afecta les marques d'empreses que han decidit plegar a Rússia, com McDonald's, Coca-Cola, Starbucks, Zara o Mango, entre moltes altres.

Patents occidentals

Segons dades de l'Oficina Mundial de la Propietat Intel·lectual (WIPO, per les seves sigles en anglès), entre el 2015 i el 2020 a Rússia hi han entrat 1.895 patents d'origen espanyol. No seria, però, l'estat més afectat. Dels Estats Units, per exemple, n'hi ha 56.732; d'Alemanya, 29.671; de França, 13.925; del Japó, 21.862, i del Regne Unit, 6.246.

Pepe Isern, soci director d'Isern Patentes y Marcas, destaca que el govern rus ha optat per establir una compensació zero per l'ús de les patents, i així, "sense haver-les d'expropiar, poden ser utilitzades per tercers sense la possibilitat de reclamar per danys". Tot i això, destaca que les empreses russes no podran implementar moltes d'aquestes patents "pel cost i per la complexitat que comporta desenvolupar la tecnologia patentada" per les empreses afectades, o per la falta del know how per posar-les en marxa.

stats