Un projecte d'economia circular als hotels intenta reduir la generació de residus

Diverses cadenes hoteleres, productors agrícoles i gestors de fems uneixen forces per impulsar pràctiques sostenibles

Gestors de residus, hotels, productors agrícoles i administracions uneixen forces en el projecte Hotels Circulars, que cerca promoure l'economia circular en els establiments turístics, amb l'objectiu de reduir la generació de residus i promoure altres pràctiques sostenibles, segons informa Efe.

Meliá,  Iberostar , Riu,  Garden Agromallorca , Son March i  Tirme  participen en aquesta iniciativa col·laborativa, que es basa en els principis de l'economia circular que impulsa la Unió Europea i contribueix a complir 10 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible ( ODS)  de l'ONU, segons ha informat  Tirme  en un comunicat.

La intenció és que, amb l'ajuda de les administracions locals encarregades de la recollida selectiva, els hotels, el sector agrari i els gestors de residus es coordinin per "tancar el cicle de la producció i el consum alimentari" i millorar la sostenibilitat ambiental del model econòmic basat en el turisme.

El projecte intenta aprofitar les noves tecnologies per identificar i quantificar els residus orgànics generats als hotels. A partir d'aquí es podrà saber quins residus es podria haver evitat generar, la qual cosa proporcionaria un estalvi directe i reduiria el desaprofitament alimentari.

En segon lloc, una part d'aquests residus s'emprarà com a matèria primera per elaborar  compost  per retornar-los a la cadena productiva. Això beneficiarà els sectors agrari i de distribució local i incrementarà l'oferta de productes de quilòmetre zero a Mallorca.

El director general de  Tirme , Rafael Guinea, ha assegurat que “és imprescindible posar en funcionament accions per regenerar el medi ambient i el projecte d'Hotels Circulars n'és un bon exemple”.

"És un projecte pilot que serveix com a motor de canvi per poder aconseguir que la nostra societat sigui més sostenible. La manera com hem fet les coses aquests darrers cinquanta anys no ens duu a cap lloc bonic”, ha advertit.

En nom del sector hoteler, Lourdes Ripoll ha indicat que aquesta setmana és "clau per avançar en mesures que frenin el canvi climàtic" i que amb aquest projecte "el sector turístic contribueix a millorar el medi ambient a Mallorca”.

En nom del sector primari, Isabel M. Vicens ( Agromallorca)  i Joan  Socias  ( Fruites  i  Verdures  Son March) han reivindicat el suport al sector agrícola de Mallorca com "els primers conservadors del territori”. Han destacat que aquesta iniciativa "potencia l'ocupació i l'economia local".

Carlos Alonso, de  WirelessDNA , empresa que subministra els sensors de mesurament del projecte, va destacar que “les solucions tecnològiques de l'I+D local també contribueixen a assolir els objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU”.

La consellera insular de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora  Ribot , ha assegurat: "La bomba atòmica dels nostres dies és el canvi climàtic. Per això mateix, cada acció té una rellevància especial”.  Ribot  ha indicat que per al Consell de Mallorca és prioritari desenvolupar projectes d'economia circular com el que s'ha presentat aquest dilluns, "que integren diferents actors, redueixen l'impacte ambiental del sector turístic i incrementen la consciència ecològica de les empreses”.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF