Economia 13/11/2020

Els preus cauen un 0,7% a les Balears a l'octubre

L'Arxipèlag registra un descens una dècima inferior a la mitjana estatal

Ara Balears
2 min
Els preus continuen en descens a les Illes Balears. / PERE TORDERA

PalmaL'Índex de Preus de Consum (IPC) va caure a l'octubre a les Balears un 0,7% respecte del mateix mes de fa un any, segons ha publicat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Respecte de setembre (-0,5%), l'IPC es va rebaixar dues dècimes a les Illes. A l'Estat també va disminuir a l'octubre, un 0,8% interanual, quatre dècimes més que al setembre.

La caiguda a Espanya és una dècima inferior respecte del 0,9% avançat per l'INE el 29 d'octubre. De les quatre dècimes de diferència entre la taxa de setembre i la d'octubre, tres dècimes es poden atribuir al grup de l'habitatge, que va caure un 3,6% per la baixada dels preus de l'electricitat. L'altra dècima es deu al descens del 4,2% del grup de comunicacions, a conseqüència de la disminució dels preus dels serveis de telefonia.

També va influir a la baixa, encara que en una mitjana menor, el grup de l'ensenyament, que va caure un 0,2% a causa del descens dels preus de l'educació universitària, que havien pujat el 2019. Per contra, va tenir una influència positiva sobre l'índex el grup de l'oci i la cultura, que va baixar menys que el mes anterior (0,7% interanual).

En comparació mensual, l'IPC va pujar un 0,5% respecte de setembre, fonamentalment per la pujada de l'11,1% del grup del vestit i calçat, que recull el comportament dels preus en la nova temporada d'hivern. El grup d'aliments i begudes no alcohòliques va augmentar un 1,4% mensual per la pujada dels preus de la fruita.

La caiguda anual de l'IPC va augmentar a totes les comunitats autònomes a l'octubre respecte de setembre, excepte a les Canàries, que va ser l'única regió en la qual l'indicador es va mantenir en positiu, ja que va pujar un 0,3%, la mateixa taxa que el mes anterior.

La major diferència es va donar a Extremadura, on l'IPC va baixar un 0,6% interanual, enfront de la pujada del 0,1% del mes anterior. Per part seva, Múrcia va ser la comunitat on la diferència va ser menor, amb una caiguda d'un 0,5%, una dècima més que al setembre.

stats