Economia 12/11/2019

PIME Menorca veu "molt millorable" les dades de la temporada turística a Menorca

Els agroturismes i les empreses nàutiques són els sectors que més han facturat

Iván Martín
2 min
La patronal menorquina ha elaborat un estudi de la temporada a partir de l'enquesta mensual a 250 empreses associades.

MaóEl 49,3% de les empreses consultades per PIME Menorca han facturat menys que a la temporada turística del 2018. Així ho ha assegurat la secretària general de PIME Menorca, Maria Garcia, que ha qualificat les dades de "molt millorables". D'altra banda, el 29,8% d'empreses han mantingut la facturació i el 20,7% l'han augmentada. Garcia considera que hi ha dos factors que condicionen l'activitat: "la caiguda de Thomas Cook, que ha afectat especialment les urbanitzacions turístiques, i la incertesa del Brexit". A més, la secretària general de la patronal ha afegit: "de maig a octubre han deixat de venir 24.000 anglesos".

Per sectors, els agroturismes són els que millor comportament han tingut durant la temporada turística. De fet, dos de cada deu han facturat més que l'any passat. També cal remarcar les empreses relacionades amb les activitats nàutiques perquè el 25% ha crescut en ingressos. Per part seva, les empreses de lloguer de vehicles aconsegueixen minimitzar la inèrcia del 2018, quan el 87,5% van declarar que hi havien disminuït la facturació. El 2019, el percentatge es redueix fins al 50%. També destaca el pronunciat descens dels habitatges turístics vacacionals. Només el 17,6% de les empreses consultades incrementen la facturació. Finalment, l'enquesta fa referència als bars, cafeteries i restaurants, i assenyala que han obtingut les millors dades en els mesos de juny i agost.

Però el pitjor sector econòmic a l'illa és el de comerç amb un 60,8% d'empreses que baixen vendes respecte del 2018. En aquest sentit, Maria Garcia lamenta la davallada de la despesa mitjana per turista a Menorca. "Tenim xifres que parlen d'un 17% menys respecte de l'any passat i aquests doblers repercuteixen directament sobre el teixit comercial", apunta. Garcia demana a les institucions "un esforç per cercar turistes d'un elevat nivell adquisitiu i recuperar amb urgència les places que ha deixat buides Thomas Cook".

stats