Economia 18/12/2020

El govern espanyol denega el 90% de peticions per cobrar l'Ingrés Mínim Vital a les Balears

Del total de les 16.717 sol·licituds, només 1.656 han estat aprovades

Ara Balears
2 min
Les llars beneficiàries rebran en uns dies l'import del pagament corresponent a la nòmina de desembre.

PalmaUn total de 15.061 famílies de les Illes no rebran l'Ingrés Mínim Vital (IMV) que havien sol·licitat, segons ha informat la Delegació del govern espanyol a les Illes. Això suposa que dels 16.717 expedients que ha resolt l'Institut Nacional de la Seguretat Social a les Balears, un 90,09% de les sol·licituds han estat denegades. Segons han detallat en el comunicat, la majoria dels casos que no s'han acceptat són perquè superen els nivells de renda i patrimoni.

Per contra, el govern espanyol ja ha reconegut a 1.656 llars de les Balears l'IMV, una prestació que, tenint en compte les dades d'aquest mes, beneficia actualment 4.575 persones a l'Arxipèlag, segons ha informat el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. La Delegació del govern espanyol a les Illes ha destacat que gairebé la meitat dels beneficiaris, en concret 2.169, són menors. Cal recordar que aquesta ajuda està destinada a persones o famílies sense cap tipus d'ingrés ni patrimoni amb els quals puguin subsistir.

Les llars beneficiàries rebran d'aquí a uns dies l'import del pagament corresponent a la nòmina de desembre, la setena que abona la Seguretat Social. Aquest pagament preveu també l'efecte de la retroactivitat des de juny en els casos corresponents. En total, des que es va posar en marxa aquesta prestació, l'INSS ha abonat més de 518 milions d'euros a tot l'Estat.

Segons les dades dels sis primers mesos d'existència de la prestació, s'han rebut 30.820 sol·licituds de les Balears. La Seguretat Social n'ha gestionat 20.409 i, en concret, ha resolt 16.717 expedients, la qual cosa suposa el 81,9% de les sol·licituds analitzades, mentre que a 3.692 persones se'ls ha demanat que esmenin deficiències o errors, com per exemple la manca de documentació necessària per acreditar que poden acollir-se a aquesta ajuda.

La Delegació del govern espanyol a les Illes Balears ha explicat que, després de les millores fetes en la tramitació, ja només queden pendents d'analitzar 8.370 expedients a les Balears, bona part dels quals s'han rebut al llarg de les darreres setmanes.

Cal recordar que les persones a les quals se'ls ha denegat l'Ingrés Mínim Vital poden sol·licitar la Renda Social Garantida (Resoga) que atorga el Govern a través de la Conselleria d'Afers Socials i Esports. Segons va assenyalar la consellera Fina Santiago, la Renda Social Garantida "és subsidiària de l'Ingrés Mínim Vital". És a dir, les persones que necessitin la prestació hauran de sol·licitar en primer lloc l'estatal, però en cas de no aconseguir-la, "la Resoga és una alternativa".

stats