Societat 12/06/2020

El Govern incrementa les prestacions de la renda social garantida per adaptar-les a l'ingrés mínim vital

La Conselleria d'Afers Socials n'amplia també els perfils dels perceptors

Maria Llull
2 min
El Consell de Govern ha aprovat un decret llei que incrementa les quanties de la renda social garantida

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest divendres un decret llei per adaptar les prestacions de la Renda Social Garantida (Resoga) i adaptar-les a les de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) de l'Estat. A partir d'ara, les quanties de la renda autonòmica s'equiparen a les de l'estatal i s'actualitzaran d'acord amb la seva evolució.

"L'Ingrés Mínim Vital fa una discriminació positiva de les famílies amb menors i és un encert. Per això, hem fet un esforç econòmic per equiparar la Renda Social Garantida", ha explicat la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, en roda de premsa. Per exemple, un adult i un menor abans cobraven una mensualitat de 596 euros i ara passaran a cobrar-ne 701 al mes.

Quadre amb les noves quantitats

Santiago ha explicat que la Renda Social Garantida passarà a "ser subsidiària de l'Ingrés Mínim Vital". És a dir, les persones que necessitin la prestació hauran de sol·licitar en primer lloc l'estatal. En cas de no aconseguir-la, "la Resoga és una alternativa", ha apuntat. La consellera ha indicat que una de les limitacions de l'Ingrés Mínim Vital és que només té en compte els ingressos de l'any anterior i deixa fora situacions de pobresa sobrevinguda. "Hi ha persones que no tenen estalvis, queden sense feina i no tenen dret a l'atur o a un subsidi. Aquesta serà la principal borsa de beneficiaris de la Resoga", ha apuntat, a més d'aclarir que la renda autonòmica no computarà per sol·licitar l'estatal l'any següent.

Les condicions per accedir a la Renda Social Garantida també s'equiparen a les de l'Ingrés Mínim Vital: l'edat es redueix a 23 anys i es demanarà 1 any de residència a les Balears en lloc dels 3 que es reclamaven fins ara. Els perceptors continuaran tenint els mateixos deures: "Estar inscrits en el SOIB i estar actius en plans de formació, utilitzar de manera correcta la prestació i informar en cas que la seva situació canviï", ha recordat Santiago.

Els perceptors actuals de la Renda Social Garantida tenen fins al 30 d'agost per sol·licitar l'Ingrés Mínim Vital a la Seguretat Social, i això determinarà si passen a rebre la prestació estatal o queden amb la balear. En cap cas podran cobrar les dues a la vegada.

Segons estableix el decret, la Resoga també complementarà les pensions no contributives, amb un màxim del 24,9% de la pensió –115 euros al mes–. A més, la norma equipara la renda d'emancipació de joves extutelats amb l'Ingrés Mínim Vital. Si ara cobren 430 euros mensuals, a partir d'agost passaran a rebre'n 461 al mes.

D'altra banda, les ajudes d'emergència que els ajuntaments donen a les famílies per cobrir necessitats, com l'habitatge, seran considerades com a prestacions i no com fins ara, que es tramitaven com a subvencions. "Bastarà un informe d'un treballador social per justificar aquesta necessitat. Es guanya agilitat i seguretat jurídica", ha apuntat Santiago.

A més, l'ampliació de la Renda Social Garantida –reducció de l'edat i del temps de residència a les Illes– permetrà que es derogui la renda mínima d'inserció, gestionada pel Consell de Mallorca. Aquesta prestació desapareixerà el 31 de desembre.

stats