Economia 27/07/2020

Londres endureix el criteri i ara també desaconsella viatjar a les Balears i les Canàries

Madrid fracassa en l'intent d'aixecar la quarantena als territoris insulars i empitjora la situació però el Govern assegura que continuarà treballant per un corredor segur

Quim Aranda/ Ara Balears
3 min
Les platges de la costa espanyola

Londres/ PalmaNou cop de gràcia, un més, al ja prou malmès turisme espanyol. El govern britànic ha canviat el criteri que va anunciar dissabte, que aleshores desaconsellava els viatges a Espanya amb l'excepció de les illes Balears i les Canàries i imposava una quarantena de catorze dies en tornar al país des de qualsevol punt de l'Estat, i ha endurit encara més la seva posició.

Des de les 18 h, hora de Londres d'aquest dilluns, el ministeri d'Exteriors britànic adverteix que "tots els viatges no essencials a Espanya s'apliquen ara a tot el país, incloses les Illes Balears i les Canàries". Si durant el cap de setmana, després de la galleda d'aigua freda de dissabte, la Moncloa assegurava que estava en converses amb el govern Johnson per establir passadissos aeris segurs i aixecar la quarantena almenys a les illes, l'efecte ha sigut tot el contrari.

Així i tot, des del Govern balear s'assegura que es continuarà treballant en la mateixa línia que fins ara amb el govern espanyol amb l'objectiu que l'executiu britànic obri un corredor turístic segur, segons han indicat a l'ARA Balears fonts de la Conselleria de Turisme.

Per part de la patronal, Pimem ha assegurat que és "un cop molt dur per al turisme", segons ha indicat el president de l'entitat, Jordi Mora. "Si es calculava que el 40% de la planta hotelera obriria, ara només podria ser del 25%. Empreses que estaven funcionant a mitges tornaran a aturar perquè no hi haurà activitat", ha continuat a més de manifestar que "les conseqüències són molt complexes".

D'altra banda, des de CAEB han recordat que "un ciutadà britànic està el doble de segur a les Balears que en el Regne Unit". "Hi ha decepció perquè el govern de Boris Johnson no hagi atès els arguments sanitaris, objectius i rigorosos, que acrediten que els súbdits britànics tenen un índex de seguretat a les Balears davant la pandèmia que dupliquen al que tenen al mateix Regne Unit", ha manifestat la presidenta, Carmen Planas.

Discrepàncies internes

La decisió del Regne Unit d'exigir una quarantena de 14 dies als ciutadans que tornin d'Espanya ha causat discrepàncies internes en l'executiu britànic, segons ha publicat el tabloide The Sun. Per una banda, el Ministeri d'Afers Exteriors britànic desaconsella tots els viatges a Espanya que no siguin essencials, exceptuant les Balears i les Canàries, però està a favor que es mantingui l'exigència de quarantena per a tot el territori espanyol, incloent-hi els arxipèlags. En canvi, segons The Sun, el Ministeri de Transports no hi està d'acord perquè considera que la incidència del coronavirus és menor a les Balears i les Canàries que en altres territoris d'Espanya.

De fet, el mateix tabloide recorda que el secretari de Transport, Grant Shapps, en aquest moment és a Espanya i, quan torni al Regne Unit haurà de passar la quarantena, si es mantenen les normes actuals. Així mateix, apunta que el secretari de Relacions Exteriors, Dominic Raab, pretén aprofitar l'absència de Shaaps per enfortir aquesta mesura.

Abans d'aquesta notícia sobre la discrepància interna The Sun havia publicat que Londres podria eliminar la quarantena per als turistes britànics que tornassin de les Balears i les Canàries. La notícia recollia que les autoritats "estaven estudiant eliminar aquesta mesura" després de l'allau de crítiques que havien rebut a causa de la decisió anunciada aquest cap de setmana. Però poc després s'ha eliminat la notícia i el diari ha publicat la informació sobre la discrepància interna.

Preocupació en el sector hoteler

Els hotelers de l'Arxipèlag estan preocupats davant la quarantena obligatòria imposada pel govern britànic, perquè des que s'anuncià s'han disparat les cancel·lacions en les reserves que els turistes anglesos havien fet per al mes d'agost.

El touroperador TUI ha suspès tot els seus paquets vacacionals a Espanya fins dia 9 d'agost, excepte els de les Balears i les Canàries, i ha demanat a Londres que dissenyi una quarantena “més precisa” i que permeti als seus clients viatjar als països que tenen menys casos de covid-19 perquè "si es tingués alguna mesura regional, que permetés els viatges a les Balears i les Canàries, seria més fàcil comunicar-ho als clients", segons el director financer de TUI per al Regne Unit i Irlanda, Andrew Flintham.

stats