Inflació
Economia 15/02/2023

L'IPC augmenta al 5,7% a les Balears el gener i el preu dels aliments es dispara un 14%

La inflació subjacent, que no té en compte els aliments frescos ni productes energètics, puja al 7,7%

ARA Balears
2 min
Mercat de l'Olivar de Palma

PalmaL'Índex de Preus de Consum (IPC) va elevar la taxa anual dues dècimes a les Balears durant el mes de gener, fins a situar-se en el 5,7%, amb un increment de fins al 14% en el preu dels aliments, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així mateix, la inflació subjacent (índex general que no té en compte els aliments frescos ni productes energètics) puja al 7,7% en taxa anual a les Illes, enfront del 7,5% estatal.

Els preus de tots els tipus d'aliments es van incrementar en la comparació interanual a l'Arxipèlag, la majoria amb taxes de dos dígits. Especialment, el repunt va venir impulsat pel sucre, que es dispara un 41% anual; seguit de la llet, amb un 31%. També són destacables les pujades d'olis i greixos (21%), cereals i derivats (19,9%) i productes lactis (19%). El grup que menys va augmentar va ser la carn d'oví (5%).

D'altra banda, el segment de begudes alcohòliques i tabac registra un increment d'un 10,2% anual, mentre que hotels, cafès i restaurants es van encarir un 9% i vestit, calçat i transport ho van fer un 6%. També van augmentar els preus de l'oci i la cultura (4,4%), l'ensenyament (3,7%), comunicacions (2,6%) i medicina (2,5%). Només va descendir, en taxa interanual, el segment d'habitatge (-9,8%) pels menors costos en calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (-25%).

D'altra banda, en la comparació mensual l'IPC es va mantenir a les Balears, amb un descens en vestit i calçat (-8,4%), habitatge (-4,5%), oci i cultura (-2,1%) i parament (-0,2%) i increments en la resta de grups, fins a un 4,6% en les comunicacions.

En el conjunt d'Espanya, l'IPC va baixar dues dècimes el gener amb relació al mes anterior, però va elevar dues dècimes la taxa interanual, fins al 5,9%, a causa de l'increment del preu dels carburants, dels serveis de telefonia i del vestit i el calçat.

Aquesta dada de gener de la inflació és la primera que arriba des que el govern espanyol va aprovar la baixada de l'IVA del 4% al 0% dels aliments de primera necessitat. La mesura va veure la llum en un consell de ministres al desembre, en el qual també es va aprovar una ajuda de 200 euros per a famílies amb rendes de fins a 27.000 euros, la qual es pot sol·licitar a partir d'aquest dimecres.

stats