IPC
Economia 13/01/2023

La inflació cau al 5,5% a les Illes, però el preu dels aliments es dispara un 14% el 2022

Les Balears són la comunitat de l'Estat que menys va reduir l'IPC l'any passat

1 min
L'observatori fa el seguiment dels preus de la fruita i la verdura, dels ous, del peix, de la carn i dels aliments bàsics

PalmaL'Índex de Preus de Consum (IPC) ha continuat moderant la taxa anual a les Balears, fins a situar-la en el 5,5% el mes de desembre, vuit dècimes menys que la de novembre (6,3%). No obstant això, els aliments han disparat el seu preu un 14,2% durant el darrer any, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les Illes són la comunitat de l'Estat que menys va reduir la inflació el 2022.

Segons ha assenyalat Europa Press, la moderació de l'IPC el desembre es deu, principalment, a la baixada dels preus dels carburants i del gasoil, i al fet que l'electricitat va pujar el desembre del 2022 menys del que ho va fer en el mateix període de l'any anterior. A l'Arxipèlag, els costos de calefacció, enllumenat i distribució d'aigua varen baixar un 16,8%.

Dins dels aliments, a les Balears pugen tots els grups, encapçalats per la llet, que s'encareix un 36,7%; el sucre, un 31,9%; i olis i greixos, un 28,8%. També destaca l'augment del preu dels ous (19,9%), cereals i derivats (19,1%) i productes lactis (18,2%).

Amb tot, la taxa de les Illes se situa dues dècimes per sota de l'estatal, que és del 5,7%. Destaca la baixada en el segment de l'habitatge –que inclou l'energia–, un 6,2% anual, i en les comunicacions, un 1,8%. No obstant això, pugen tots els altres: el d'aliments (14,2%), parament (9,1%, per l'increment de béns i serveis per al manteniment de la llar), begudes alcohòliques i tabac (8,9%), hotels, cafès i restaurants (8,3%), oci i cultura (5,9%), transport (4,8%), ensenyament (3,5%), vestit i calçat (3,1%) i medicina (1,7%).

Entre novembre i desembre, la taxa general de l'IPC va augmentar dues dècimes a les Illes, amb una baixada del 4,5% en els preus del transport i augments entre el 0,1% i el 2,7% en la resta –excepte les comunicacions, que es varen mantenir estables.

stats