Economia
Economia 14/12/2022

L'IPC es modera i queda en el 6,3%, però continua amb pujades en els aliments i el transport a les Balears

El mes passat es va situar en el 7,3%

ARA Balears
1 min
Carnisseria Rosita 2 al barri de Pere Garau, Palma.

PalmaL'Índex de Preus de Consum (IPC) ha moderat la taxa anual en situar-se en el 6,3% al novembre a les Illes Balears, amb una variació mensual respecte d'octubre de -0,4%, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El major augment respecte de l'any passat l'han registrat els aliments i el transport, mentre que el llum i el gas experimenten la baixada més pronunciada a les Illes, amb un 1,2% menys respecte del mateix mes del 2021.

Segons l'INE, la dada acumulada enguany a les Illes es xifra en una alça del 5,2%. A les Balears, en tots els apartats, excepte les comunicacions (-1,9%) i l'habitatge, l'electricitat i el gas (1,2%), han pujat els índexs respecte de l'any passat. Destaquen l'increment del preu dels aliments i les begudes (13,4%), del transport (8,7%) i dels mobles i articles de la llar (8,4%). També anoten pujades els preus d'oci i cultura (5,7%), de les begudes alcohòliques i del tabac (5,6%), com també de l'ensenyament (3,6%). A més, el preu d'hotels, cafès i restaurants ha augmentat un 8,1% a les Illes, i la sanitat, un 1,1%, mentre que l'habitatge i el calçat se situen en un 0%.

Dades estatals

En l'àmbit estatal, l'IPC va baixar una dècima al novembre en relació amb el mes anterior i va retallar mig punt la taxa interanual, fins al 6,8%, la xifra més baixa des de gener, just abans de declarar-se la guerra a Ucraïna, quan l'IPC es va situar en el 6,1%.

La dada de novembre és quatre punts inferiors al pic aconseguit el mes de juliol passat, quan la inflació va escalar fins al 10,8%, el nivell més alt des de setembre de 1984.

stats